Oj… Vad duktig du är…

Jag är tydligen duktig. Gång på gång får jag höra detta. Grattis, kul för dig då, kanske du nu tänker lite småcyniskt. Men nej, faktum är att jag inte alls är så road av att höra detta utan tvärtom börjar jag bli alltmer irriterad på detta påstående och framförallt när det kommer till det sammanhang där det oftast framförs –  träning.

Ja, jag tränar mycket om man med mycket menar mer än genomsnittssvensken. Och ja, jag tycker att det vore dumt att inte träna och jag kan erkänna att blotta tanken på att inte kunna träna regelbundet ger mig en lätt krypande obehagskänsla. Kalla det ett beroende, en hobby, en livsstil eller vad vet jag. Men nej, jag är inte duktig för att jag tränar.

För några månader sedan åkte jag och några goda vänner från Umeå till Stockholm för att under helgen träna och inspireras till gruppträning med drygt 2000 andra människor på Nikes årliga träningskonvent. När en arbetskamrat på måndagen frågade vad jag hade gjort i helgen och fick sanningen till svar replikerade han: ”Oj… Vad duktig du är…”

Antingen har duktighetsnormen förskjutits eller så har jag en avvikande syn på träning för när jag tänker på någon som är duktig så ligger det alltid ett mått av uppoffring och lidande i begreppet. Duktig är man när man gör något för att man borde eller måste men som man egentligen helst inte vill göra (för egen del har jag varit duktig när jag har rensat ogräs). Att göra något som man tycker är kul, för att man kan och för att man vill, det anser jag vara ett fenomenalt sätt att ta hand om sig själv på. Men duktigt, nej.

Skulle någon jag känner hosta upp några tusen riksdaler, åka 140 mil och trängas i Globen för att vara duktig skulle jag istället bli bekymrad över personens sinnestillstånd.

Av Jenny Bagglund

Foto: Johanna Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>