Olivolja eller rapsolja?

Vilken olja är bäst egentligen? Vår svenska rapsolja eller grekernas olivolja? Båda oljorna innehåller omättade goda fetter vilket är bra för vår hälsa. Rapsoljan innehåller mer omega-3 än olivoljan och omega-3 är en extra god fettsyra som vi behöver mycket av.

Oxidering och härskning

Rapsoljan innehåller högre halter av enkelomättade fetter än vad olivoljan gör. Fettkällor som innehåller enkelomättade fetter oxiderar och härsknar långsammare än de oljor som innehåller fleromättade fetter. I och med att olivoljan innehåller högre halter av de fleromättade fetterna än vad rapsoljan gör härsknar oljan snabbare. Olivoljan klarar heller inte av lika höga temperaturer som rapsoljan gör innan den oxiderar. Detta kan vara en nackdel vid stekning exempelvis då stekfetter måste klara av höga temperaturer utan att oxidera. Alltså är rapsoljan bättre att steka i.

Karaktär och smak

Men sedan har olivoljan en annan karaktär och smakar på ett annat sätt än rapsoljan. Olivoljan passar utmärkt att ringla över sallader eller i dressingar. Rapsoljan i sin tur har oftast en lite nötaktig smak som kan passa i andra sammanhang. Allt efter vilken smak du tycker bäst om.

Miljöfaktorn

Vidare är miljöfrågan en faktor. Miljötänket blir allt viktigare för många av oss konsumenter. Vi vill gärna ha gott samvete över de produkter vi har valt att köpa hem samtidigt som det ska passa i vår matlagning. Olivoljan som vi kan köpa här i Sverige är alltid importerad eftersom det inte växer oliver i vårt land. Att transportera livsmedel från många exotiska länder upp hit i norr medför miljöproblem då transporten leder till ökade koldioxidutsläpp.

Men man ska inte luras och tro att all rapsolja är bättre ur miljösynpunkt än olivoljan bara för att raps är en svensk produkt. Många av de oljor som finns att köpa i livsmedelsbutikerna är importerade. Det beror på att själva tillverkningsprocessen av rapsolja ofta är billigare att genomföra i andra länder än Sverige. Raps transporteras då från Sverige till exempelvis Nederländerna för att där raffineras (vilket kräver mycket energi och är en miljöbelastning i sig) och för att sedan föras tillbaka till Sverige. Denna process är en större belastning för miljön än vad det är att importera olivolja.

Det bästa är att köpa rapsolja som innehåller svenskodlad raps och där oljan har tillverkats i Sverige. Denna olja är oftast ett par kronor dyrare än den importerade men kvalitén är också därefter.

Sammanfattning

Därför anser jag att rapsoljan är ett bättre alternativ än olivoljan ur miljö-, närings-, och matlagningssynpunkt. Olivoljan är dock ofta att föredra i exempelvis en dressing.

Nu är det bara att du testar dig fram och se vad just du tycker passar dig och din matlagning bäst.

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>