Olja i sociala medier – därför kan trendtaggar vara livsfarliga

I skrivande stund har över 59 000 inlägg med hashtaggen ”#oilfree” gjorts på Instagram, en siffra som ökar snabbt. För att stoppa skambeläggandet av olja är det dags att gå igenom varför vi behöver fett och varför hashtaggar som denna kan få förödande konsekvenser.

olja

Fettets funktioner

Fett har en rad livsviktiga funktioner. Fettet vi får i oss från maten kan antingen förbrännas eller lagras i kroppen. Det lagrade fettet är värmeisolerande, skyddar våra inre organ samt fungerar som en energireserv för framtida behov. Utöver det behövs fett också för att bland annat bilda hormoner, bygga och reparera celler samt för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D E och K.

Kroppen har en förmåga att omvandla kolhydrater och protein till fettsyror men det finns två fettsyror som kroppen inte kan tillverka. Dessa fettsyror är essentiella vilket betyder att det är livsnödvändigt att vi får i oss dem via kosten. De essentiella fettsyrorna är alfa-linolensyra och linolsyra som tillhör fettfamiljerna Omega-3 och Omega-6. De största källorna till dessa fettsyror är fet fisk, vissa alger, valnötter samt vissa oljor.

Skadliga hashtaggar

Nu kan man tycka att det är ganska oskyldigt att använda hashtaggen ”#oilfree” eftersom de flesta med en varierad kosthållning får i sig tillräckligt av de här fettsyrorna ändå. Men det som är oroande är att hashtaggen sprids som mest bland veganer. Eftersom veganer utesluter alla animalier har de redan en ökad risk att få sig för lite av de essentiella fettsyrorna. Att då skambelägga olja, en av deras bästa källor till det livsviktiga fettet, kan få förödande konsekvenser.

Bristfälliga kostkunskaper

Det farliga med dessa trendtaggar är att de sprids av personer med stort inflytande men med ofta bristfälliga kunskaper om kost. Budskapet når flera tusentals personer som kanske inte tänker källkritiskt innan de hakar på trenderna och börjar utesluta livsmedel ur kosten. Tar man då heller inte reda på om eller vad man behöver äta istället är det risk att dessa personer får brist på både energi och näring och därmed har kosten gått från hälsosam till skadlig.

Sprid med aktsamhet – och tänk källkritiskt

Vi på Livskick påpekar ofta att man måste ta ansvar för vad man sprider i sociala medier, och vilket budskap som sänds ut med olika inlägg, bilder och hashtaggar – och återigen vill vi påminna om detta. Tänk efter hur ditt budskap tas emot av känsliga personer, och om du inspireras av motsvarande – använd dina källkritiska glasögon.

Läs gärna:

Bild: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>