Öva på nyårslöftet redan nu!

Det är söndagseftermiddag nu och jag har slagit mig ner vid datorn en stund. Vi har varit hos min farmor och intagit den mest ljuvliga middag. Liksom de flesta andra dagar nu har varit så är det stora portioner och efterrätter i mängder som gäller. Delikat som attan men blandat med julmys, ja – stillasittande, så känns det i kroppen.

nyarslofte

”Efter nyår ska jag träna och leva hälsosamt minsann!” Ett löfte som man gottar sig i och nog tusan känner man motivationsbubblorna rusa runt i kroppen. Efter nyår ska jag minsann röra mig duktigt och äta nyttigt! Så känner jag med.

Men vänta lite? Vad innebär det där nyårslöftet om vi ska vara helt ärliga? Ska vi rannsaka oss själva en stund nu i stillhet. Vi lovar något varje år, håller det fram till februari, kanske mars. Vi lättar på trycket och tycker att vi har varit så duktiga, tar sats igen i maj (innan baddräktstider) och njuter i fulla drag på sommaren. Nytändning till höst och i november rasar vi ihop av mörkret.

Hälsosamt? Nyttigt? Snällt mot kroppen? Nja inte riktigt va?

Om vi skulle ta och tänka så här i stället nu, bara för att testa en liten teori som skulle kunna fungera. Visst, vi lovar nu att 2011 ska bli hälsans år för nyårslöften är sporrande och roliga. Men vad är din taktik? Jag tänker att hälsa är att må bra i både kropp och knopp så vad säger att det är ohälsosamt att äta julmat, påskmat eller grillat ibland?

Om vi rör oss så är det inte ett dugg farligt faktiskt. Det är vårt sätt att leva i vardagen som är boven i dramat tror jag. Hoppa upp från soffan och gör något litet pass eller promenad för din kropps skull och sätt dig sedan framför kvällsfilmen.

Vi behöver inte börja med att leva som vi vill efter nyår. Rör på dig lite dagligen och njut av mat och jul ändå. Vill du köra på lite extra så gör det. Sitt inte och vänta på att ett datum ska passera för dessa dagar är ditt liv de också.

Kom ihåg att målet är ett hälsosamt liv, inte ett liv med förbud. Börja det redan idag så har du klivit över tröskeln in i den världen.

Jag hörde ett ordspråk en gång och avslutar med det:

Det är inte hur du lever mellan jul och nyår som påverkar hur du mår. Det är hur du lever mellan nyår och jul som spelar någon roll!

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>