Överviktiga har lägre risk för dödlighet

En analys av nästan 100 studier som inkluderar 3 miljoner vuxna har funnit att personer som (enligt BMI) är överviktiga (25-29,9) har en lägre risk att dö i förtid, än de som är normalviktiga (18,5-24,9). Ett BMI över 35 är dock en stor riskfaktor. 

Överviktiga har lägre risk för dödlighet

Fetmaparadoxen

En del dödliga sjukdomar (exempelvis hjärtsjukdom och diabetes) har associerats med en motsatt relation mellan BMI och dödlighet, vilket kallats för fetmaparadoxen. Det optimala BMI-värdet med lägst dödlighet hos personer med kronisk sjukdom verkar vara inom övervikt- och fetmaskalan. Men även utan kronisk sjukdom kan små mängder extra fettväv fungera som skydd och energireserv i akuta tillstånd vid exempelvis traumatiska skador, och tillföra andra fördelaktiga effekter.

Skippa inte gymmet men byt attityd

Dock säger inte dessa resultat att det är okej att skippa gymmet och gå upp i vikt. Det handlar mer om att tillföra en förändring i attityder kring övervikt – att det inte alls förknippas med dödlighet eller högre risk att drabbas av vissa sjukdomar, och att en viktnedgång kanske inte alls är nödvändig för att individen ska vara hälsosam. Huruvida en person är frisk eller inte ska bedömas efter andra faktorer såsom blodtryck, fetthalt i blodet och blodsocker.

Om en överviktig eller fet person till exempel har indikationer på höga blodfetter så kanske det handlar om att vikten påverkar hälsan negativt. Men om blodfetterna är normala finns det ingen anledning att banta. I vissa fall handlar det dock om att övervikten är förknippad med sjukdomen, till exempel med diabetes, och då kan en viktnedgång vara nödvändig.

Definitionerna bör revideras

Experter säger också att studien visar att definitionen av ett ”normalt” BMI ska revideras mot ett högre värde, och att uppfattningen om fett borde förfinas. Enligt en del forskare är fett i sig inte så dåligt som man tidigare trott. Den dåliga typen av fett är den som finns i magen. Det som inte sitter i magen, utan under huden på ditt lår eller runt rumpan behöver inte vara av ondo. Till en viss grad följs extra fett också av extra muskler. Man fann dock i denna studie att personer över 65 år inte påverkas negativt av mycket kroppsfett. Tvärtom så verkar det bidra med extra energireserver.

Studiens huvudförfattare Katherine Flegal, säger:

”Den bästa vikten beror på vilken situation du befinner dig i.”

Källor: JAMA, The New York Times

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>