Trendspaning: mattrender

Vad äter folk nu för tiden? Annica Långvall har kollat Instagram och bloggosfären och trenden är tydlig: vi vill äta gott för själen – samtidigt som kroppen mår bra. Här är fem av de tydligaste mattrenderna just nu!

Annica Långvall brownies

1. Starta morgonen med chiapudding

Chiafröna, med sin fantastiska gelbildande förmåga, har slagit stort både på instagram och i bloggvärlden och jag kan inte annat än hålla med om dess förträfflighet. Har du bråttom på morgonen men ändå vill få i dig en frukost med mervärde så kan jag varmt rekommendera dig att testa något av alla de goda och hälsosamma variationer som finns på denna lilla hälsopudding. Med havregryn eller utan, på vanlig mjölk eller mandelmjölk, med nötsmör eller bär som topping – variationsmöjligheterna är oändliga och ja, de är precis sådär hälsosamma som det sägs!

2. Mugcakes i mikrovågsugn

Många har anammat den amerikanska trenden där man bakar en frukostmuffins i mikrovågsugnen – direkt i en kopp, därav namnet. Liksom i fallet chiapudding finns här tusen och åter tusen recept, där många såklart sätter en hälsotwist på sitt lilla bakverk. Jag har även sett kokböcker helt hängivna åt detta fenomen. Tipsa oss gärna om ditt eget favoritrecept, eller kolla in vårt grundrecept här.

3. Baka hälsosamma godsaker

Kanske skulle den här komma på förstaplats på listan för att markera hur stor den här trenden faktiskt är – och hur mycket jag uppskattar den. Socker och smör i normal form har sedan länge fått lämna plats för avokado i kladdkakan, kokosolja i tryfflarna, svarta bönor i brownies, agavesirap, honung och kanske framförallt dadlar som sötning i både godis och kakor. Nu ska vi njuta av bakverk samtidigt som vi boostar kroppen med näring – två goda ting som får tummen upp! Varför välja mellan gott och nyttigt liksom?

4. Drycker med hälsosam twist

Läsk är inte särskilt inne – ingen förlust i det. Istället har vi två svalkande drycker som kommit starkt: aloe-vera drycken som innehåller bitar av aloe veraväxten och finns i både sötad och sockerfri variant, samt Kombucha som är ett te som, förutom sitt naturliga innehåll av antioxidanter, på grund av en jäsningsprocess även innehåller goda bakterier, vitaminer, mineraler och en del syror. Trevliga, alkoholfria alternativ när det är dags att höja en skål för livet!

5. Pannkakor

Pannkakor är hett. Fortfarande. För det har det väl alltid varit? Vi minns tillbaka till barndomens lyxiga plättar med sylt och vispgrädde i mor- och farföräldrarnas kök. Av kärlek till denna klassiska rätt fylls både Instagram och bloggosfären med nyttiga, ofta protein- och fiberrika, varianter med allt från kokosmjöl till quinoa. Vi ser frestande högar med små plättar, toppade med bär och drypandes av allt från blåbärssirap till hemlagad kolasås. Min egen favorit är havre- och quinoaplättar med bär och lättkvarg! Gott, nyttigt och lätt som en plätt.

Text och foto: Annica Långvall

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>