Påverkas synen av morötter?

Påverkar morötter verkligen synen som man fick lära sig när man gick på lågstadiet? Ja den frågan fick jag för någon dag sedan och här kommer svaret.

Det är nämligen så att uttrycket till en viss del är sant. För i morötter finns det höga halter av Vitamin A. Vitamin A finns i många färgglada grönsaker så som paprika, tomat, morötter för att nämna några exempel. Vitaminet kan påverka synen men främst vårt mörkerseende. Detta då det finns två typer av synceller, stavar och tappar.

Tapparna har vi flest av och det är dessa celltyper som påverkar vårt ljusseende – alltså hur bra vi ser under dagtid och under ljusa förhållanden. De som lider av färgblindhet av någon form saknar en viss mängd eller vissa typer av tappar, vilket avgör ifall man saknar färgseendet helt eller bara specifika färger. Stavarna däremot reglerar vårt mörkerseende. Hur mycket stavar respektive tappar vi har styrs främst genetiskt. Antalet stavar kan dock till skillnad från tapparna även regleras via kosten. Stavarnas uppbyggnad och struktur består nämligen till en viss mängd Retinol, vilket är aktivt A-vitamin. För att stavarna ska kunna bildas och fungera kräver kroppen därför tillgång på vitaminet, som bland annat finns i morötter.

Uttrycket ovan är inte helt sant, för i morötter förekommer vitaminet i form av betakaroten, som inte är aktivt A-vitamin (Retinol). Retinol finns främst i animaliska livsmedel så som inälvsmat, bland annat lever.

För att påståendet ska vara korrekt, kan man istället säga: ”Ät upp dina leverbiffar, det kan leda till bättre syn på natten.”

Källa: Bryan. Derrickson , Gerard J. Tortora. Principles of anatomy and physiology. 12th ed.

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>