Positivt tänkande, funkar det alltid?

Fungerar det alltid att tänka positivt? Hjälper det verkligen i alla situationer? Kan man förändra vad som helst genom sin inställning? ”Allt går bara man vill”, stämmer det?

positivttankande

Det har blivit allt mer vanligt att man från olika håll uppmanas att tänka positivt. Det är numera en så stark regel att det nästan är skam att vara negativ, eller till och med bara realistisk, då och då. Jag tror inte att positivt tänkande löser allt, utan att det tvärtom ibland kan vara skadligt.

Vi kan påverka vissa saker med vårt medvetna psyke; vårt humör till exempel. Positiva tankar gör oss gladare och mer tillfreds. Det vi intalar oss förändrar hur vi upplever det som är runt omkring oss och påverkar därmed våra känslor kring det. Vi kan även påverka vår omgivning – en positiv attityd smittar, men det finns en gräns.

En positiv inställning till saker kan göra att livet känns lättare, så länge det inte blir överdrivet. Vad händer egentligen om man bara gläds åt allting hela tiden? Är inte det lite onaturligt? Det är härligt med optimistiska människor, men inte om det alltid är påtvingat. Det betyder ju att man valt bort en negativ känsla, som av någon anledning har kommit fram och därför på något sätt behöver få sitt utrymme.

Det uttrycks att man med rätt attityd kan nå hur långt som helst. Problemet är att det egentligen inte finns några bevis för detta. Det blir så extremt att det lätt får människor att själva ta på sig skulden för både sjukdomar, misslyckanden och till och med olyckor. Saker som vi egentligen inte kan kontrollera tar vi ett personligt ansvar över, vilket blir ett väldigt nedbrytande beteende.

Jag menar absolut inte att vi istället borde tänka negativt, men ändå låta oss själva ha det jobbigt ibland. Stäng inte in saker – någon gång hittar de negativa tankarna ut i alla fall. Det handlar om att hitta en balans. Positivitet är jättebra, men klarsynthet är ännu bättre i längden. Det är okej att du är du. Det är okej att se livet som det verkligen är.

Bild: Pixabay

Av Licette Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>