Potatis inte ogynnsam mat vid viktnedgång

Potatisen har länge ansetts vara bra mat, men under senare år stämplats som dåligt om man vill gå ner i vikt. Nu visar en ny studie att man faktiskt kan inkludera potatis i sin kosthållning och ändå gå ner i vikt.

Man undersökte hur potatis och det glykemiska indexet fungerar vid viktnedgång, mest just för att den blivit mer eller mindre svartlistad på grund av ditt höga glykemiska index. Resultaten visar att när det kommer till viktnedgång handlar det inte om att utesluta vissa livsmedelsgrupper utan istället att minska kaloriintaget. Det finns, enligt denna studie, inga bevis på att potatis i sin rena form bidrar till viktuppgång.

Potatis är både näringsrikt och kalorisnål och utgör en bra bas i kosten, om den tillreds på ett bra sätt. Friterar man den är det säkerligen en annan historia. Självklart bör man även komma ihåg att begränsa mängden, precis som vanligt.

Källa: Pressmeddelande från EurekAlert

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>