Psykologi i podformat: Livskick tipsar om podcasts med terapitema

Hösten är här och med den de härliga höstpromenaderna – och givetvis de mysiga ”sitta inne och kura”-stunderna. Vad passar då bättre än lite nya podcast-tips? För att verkligen ta vara på mystiden föreslår vi den här gången lyssning med möjlighet till självreflektion och psykologiska djupdykningar.  

podcast

Tidigare har vi på Livskick tipsat om en skön blandning ”livskickiga” poddar på lite olika teman inom ramen för våra intresseområden. Just nu fylls dock podcaststationerna med extra många poddar med den psykiska hälsan – eller ohälsan – i fokus, något som såklart ska uppmärksammas. Vi vill därför tipsa om några av de bästa (utan inbördes ordning!):

1. Radiopsykologen

Psykoterapeuten Allan Linnér tar emot lyssnarsamtal och agerar – såsom titeln avslöjar – psykolog direkt i radion. Allt från ”Min sambo var otrogen” till ”Jag vill vara perfekt” behandlas via Allans lugna (och väldigt stereotypa) psykologstämma. Var beredd på både ett och två ”Hur känner du när du berättar detta?” och ett antal ”Vad känner du om jag säger att…”. Om det låter underligt att ta del av en okänd människas terapisamtal – tänk om! Vi är innerst inne mer lika än vad vi kanske tror och eftersom programmet sänts regelbundet i många år kommer alla kunna hitta minst ett avsnitt med hög igenkänning.

2. Kära barn

Ännu en psykoterapeut tar plats vid mikrofonen i denna nya podd, som zoomar in på temat barn och föräldraskap. Inte direkt något ovanligt i podd-världen, men istället för varianten ”två mammor samtalar om sitt familjeliv” handlar det här om konkreta frågor om just familjelivet, ställda till terapeuten och barnmorskan Louise Hallin (känd från en rad media som expert på barnaåren). Lite nytt känns också det faktum att man säger sig behandla barn och unga i åldrarna 4-16 år – då många andra barnpoddar onekligen riktar in sig på bebistiden. Med sig i studion har Louise mamman och ”barnentusiasten” Lina von Heidestam, vilket gör programmet något mer avslappnat än ”Radiopsykologen” – dock utan att väja för de tunga ämnena. Har du inte egna barn eller är du inte intresserad av barn? Testa att lyssna ändå: vi är som sagt mer lika varandra än vad vi tror ibland, och alla har vi onekligen varit barn. Kanske lär du dig något nytt om din barndom? (För övrigt ett klassiskt tema inom terapi, eller hur?).

3. Jag är sjuk i huvudet

Det är inte bara namnet på denna podd som är avväpnande – även snacket mellan sjuksköterskan Jessica Ekman och artisten Viktor Åkerblom är härligt ärligt och lättsamt. Om nu ämnen som ”Skam” och ”Svartsjuka” och ”Döden” kan hanteras lättsamt…? Att varje avsnitt har ett tydligt tema är tacksamt för den som är sugen på att djupdyka i något särskilt, men alla är det värda att lyssna till för att lära sig mer om mänskligheten och alla dess sidor. Jessica och Viktor utgår mycket från sig själva, men är duktiga på att föra generella resonemang, och även där de kanske inte prickar in din egen åsikt i ämnet exakt väcker de tankar och insikter. En podd för dig som gillar kompispratiga diskussioner som verkligen behandlar livet, samtidigt som det finns utrymme för ironi och skratt! (En 5-åring i min närhet uppskattade särskilt avsnittet döpt till ”Kiss och Bajs”…. )

4. Oförnuft och Känsla

Psykologi handlar onekligen om både förnuft och känsla. Och därmed också oförnuft. Eller, som detta P1 program säger sig handla om: ”de enkla lösningarnas oändliga svårigheter”… Programledare Helena von Zweigbergk leder oss genom en halvtimmes reportage och reflektion kring ämnen som ”Narcissism”, ”Magkänsla” och ”Förälskelse”. Man blandar hejvilt mellan dokumentära inslag, telefonintervjuer och faktagranskning av experter, och landar sällan in något konkret svar på de där ”oändliga svårigheterna”. Och det är ju så vi fungerar, oförnuftiga och känsliga som vi är – eller hur…?

5. Psyket

Många kändisar som deltar i podcast brukar nämna det tacksamma att få berätta på riktigt, att få tala till punkt. Och det får de verkligen göra hos Emmy Rasper! I programledarens relativt nya podcast träffar hon en utvald person och borrar sig in under ytan. Emmy tar reda på hur de mår, hur de har mått och hur deras psyke ser ut, med ovanligt egensinniga och träffande frågor. Att programförklaringen inleds med fastställandet att ”Alla människor mår olika bra eller dåligt psykiskt i olika perioder i livet” känns underbart öppet, och du tar därför inte alls illa vid dig när rösten i hörlurarna basunerar ut ”Välkommen till Psyket!”. Ett program som kommer att växa och växla med sina intervjupersoner, men som redan nu är värd en serielyssning när du har tid och ork att känna riktigt mycket.

6. Språket

På tal om Emmy Rasper: hennes andra program passar faktiskt också väldigt bra på den här listan, även om det till synes har ett annat tema; nämligen språk och frågor om språk. Lyssnarsamtalen och experterna i det här programmet är inte inriktade på psykologi eller terapi som sådan, men språk, val av ord, och vad vi reagerar på i språket säger onekligen väldigt mycket om oss människor. Den som stör sig på att ordet ”grymt” används i positiv bemärkelse är kanske en annan personlighet än den som tycker att ordet ”fruntimmer” har en nedlåtande klang…? Lyssna och bedöm själv – du kommer säkerligen lära dig mer om dig själv, andra, och om den kommunikation som är basen i både våra tankar och våra relationer.

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>