Quinoavegetter

Vegetter är vegetariska biffar som kan göras på en mängd olika sätt. Den här varianten görs på quinoagryn och är helt vegansk.

Ingredienser

  • 3 dl quinoagryn
  • 4,5 dl havremjölk
  • 2 tsk buljongpulver (utan glutamat)
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk japansk soja/tamari
  • 1-1,5 dl sojamjöl
  • 1 tsk bergssalt
  • ½ tsk chilifrön
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • ½ dl gröna frysta ärtor
  • Oliv-, kokos- och palmfett

Gör så här

Koka quinoagrynen tillsammans med buljong och havremjölk. Låt koka i några minuter till en grötliknande konsistens. Låt blandningen svalna så att den blir fastare i konsistensen. Förbered under tiden löken. Finhacka löken och stek i olivolja tillsammans med pressad vitlök tills den är mjuk. Smaksätt löken med chilifrön, sojasås eller tamari. Blanda i lökfräset och ärtor i quinoaröran och tillsätt sedan sojamjöl (anpassa mängden efter hur lös smeten är), salt och peppar.

Forma vegetter och lägg på ett bakplåtspapper. Smeten kan vara lite kletig. Doppa händerna i kallt vatten eller ta lite
olja på händerna mellan varje vegett. Grädda vegetterna i 15 min i 200 grader, slå över på grill de sista min. Stek sedan vegetterna i kokos, oliv- och palmfett tills de får en gyllenbrun yta. Palmfettet gör att vegetterna får en härlig gul färg och kokosfettet ger en god rund smak.

Pernilla Berg, Veganlife.se

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>