Quorn: proteinrikt och vegetariskt

Quorn är en industriellt tillverkad produkt som görs av jordmögelsvampen Fusarium venenatum. Inget av orden i föregående mening klingar särskilt väl, men Quorn marknadsförs som ett bra alternativ för den som av olika anledningar inte äter kött, eller för den som bara vill variera matlagningen.

Quorn är rik på protein, fattig på fett och har bra med kostfiber. Zinkinnehållet är likvärdigt med det som finns i kött men däremot inte så mycket järn.

Svampen som utgör grunden för produkten Quorn odlas i kontrollerad miljö. Mycelet (svampens ”rötter”) skördas, torkas och blandas med ägg och aromämnen så att produkten får rätt konsistens. Quorn finns bland annat i form av filéer, bitar, färs och ”korv”. Smak och konsistens liknar kyckling. Eftersom produkten innehåller ägg är den inte lämpad för veganer.

Det finns ingen forskning om hur Quorn påverkas av tillagning, och det enda konsumenten har att gå på är informationen som finns på förpackningen.

Man kan givetvis diskutera många aspekter med produkten. Den som vill ha naturliga råvaror väljer inte Quorn. Vill man däremot ha större variation i en vegetarisk kost, kan Quorn vara ett komplement i och med den höga halten protein och zink. Många produkter som är vegan/vegetarian-vänliga innehåller en hel del processade råvaror och tillsatser vilket många kanske glömmer. Samtidigt kanske det inte går att komma ifrån? Vidare kommer det hela tiden nya produkter på marknaden. Ett paket Ballerina är förmodligen minst lika artificiell som en quornfilé. Det kanske var ett dåligt exempel, men min poäng är att skillnaden är att vi som konsumenter har vant oss vid de produkter som finns och kanske inte tänker på att det är konstgjort.

Jag är övertygad om att det finns två saker som är bra att tänka på när man ska välja livsmedel: Stor variation och måttlighet. Med det menar jag att vi egentligen kan äta det mest, så länge man äter en ordentligt varierad kost och inte överdriver konsumtionen av ”tveksamma” livsmedel.

Fakta kommer från Livsmedelsvetenskap av Lena Jonsson mfl.

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>