Rå-snabb sylt och marmelad

Att göra sin egen sylt och marmelad behöver inte vara svårt. Här kommer två strösockerfria, råa varianter som innehåller mycket vitamin C och B-vitaminer eftersom sylten inte upphettats. I vanlig sylt och marmelad ökar socker hållbarheten och ger en sötare smak. Här är det torkad frukt som ger sötma och citronjuice som ökar hållbarheten. Den torkade frukten gör dessutom sylten mer fiberrik och bidrar med extra vitaminer och mineraler. 

sylt

Rå-snabb bärsylt

För ca 3 dl sylt behöver du:

  • 2,5 dl bär (t.ex. blåbär och hallon)
  • 10 torkade katrinplommon
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 krm fiberhusk

Låt 2 dl bär tina en stund i en skål. Tillsätt katrinplommon och citronjuice i skålen. Mixa slätt med stavmixer. Rör i vaniljpulver och resten av bären. Tillsätt fiberhusk för att få tjockare konsistens på sylten.

Rå-snabb citrusmarmelad

  • 2 apelsiner
  • 1 citron
  • 10 torkade aprikoser
  • 1-2 cm färsk ingefära (kan uteslutas)
  • ½ tsk fiberhusk

Pressa saften från 1 citron och ½ apelsin i en skål. Tillsätt de torkade aprikoserna och hackad ingefära. Mixa slätt med stavmixer. Skala och hacka 1½ apelsin i små bitar och rör ner i smeten tillsammans med fiberhusk.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>