Räkrisotto med medelhavskaraktär

Det här en lunch- eller middagsrätt som är enkel, god och mättande. Framför allt får man perspektiv på vad man kan göra med riset: lite buljong och purjolök och det blir ett helt annat ris!

Ingredienser:

  • 1 buljongtärning (grönsaks-)
  • 3 dl ris
  • 1/2 purjolök, fint skuren
  • 30 g smör
  • En näve färsk dill
  • En lagom stor bit pepparrot
  • 300 gram tinade räkor, skalade
  • 30 g smör

Gör så här:

Sätt på riset (koka upp vatten med buljongtärning och sedan i med riset som kokar medan du gör resten!)

Fräs den fint skurna purjolöken i smöret. Lägg undan. Rivjärnsdags: ta pepparroten och riv den på järnet. Här anpassar du efter egen smak, ju mer desto starkare. Hacka dillen (lämna kvar lite till dekoration).

Stek räkorna i smöret. Lägg i dillen och den rivna pepparroten (som även kan användas till dekoration). Låt stekas.

Blanda det färdiga riset med purjolöken. Lägg på uppläggningsfat och ovanpå läggs räkröran. Servera och njut! Funkar alldeles utmärkt till Fumées blanches, vitt vin!

Foto: Emilia Arvidsson

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>