Recension: ”About Face” – om åldrande supermodeller

En ung och vacker flicka möter öppna dörrar. En åldrande kvinna får se dem stängas. Vad händer med en kvinnas ställning i samhället när hon åldras? Och hur blir livet för en supermodell som förlorar det som tidigare var hennes levebröd? Ämnet kvinnor och åldrande tas upp i dokumentären About Face: Supermodels Then and Now av Timothy Greenfield-Sanders.

aboutface

I filmen intervjuas före detta modeller, som blivit ”för gamla” för att fortsätta. Dokumentären utforskar skönhet, att åldras med värdighet och hur modellivet var för de intervjuade supermodellerna, som Paulina Porizkova, Isabella Rossellini och Carmen Dell’Orifice.

Kvinnorna berättar hur andra människor bestämde hur de skulle se ut och bete sig, och hur det alltid fanns något de borde förändra något för att bli snyggare. Vissa av modellerna har gått emot samhällets ideal och vägrat plastikoperera sig för att kunna passa in bland sina yngre kollegor, medan andra har tagit till ingrepp som botox för att fortsätta räknas i modebranschen. Carmen Dell’Orifice uttrycker det som: ”Om ditt tak faller ner i vardagsrummet, skulle du då inte laga det?”

Liknande tankar finns hos flera av modellerna – de vet att det finns teknik som kan anpassa dem till vad som anses vackert, och ställs återkommande inför valet att ta till den. De som fortfarande stått emot menar att ingreppen bara är ännu ett sätt att säga till kvinnor att de är fula och inte duger som de är.

En sak som samtliga kvinnor i filmen är eniga om är att när du är ung och vacker ligger hela världen öppen för dig, men när du kommer över en ”magisk åldergräns” stängs samma värld. Inbjudningar slutar komma, du får svårare att få jobb, du passar inte in i mallen som erbjuds. Att ha gått igenom processen har dock varit lärorik: ingen av kvinnorna är längre den osäkra, unga och naiva tjejen som gör allt för att behaga andra och för få bli kallad vacker och få respekt. De ser världen med andra ögon: det är inte längre livsviktigt att boka ett visst jobb och de vågar säga ifrån när de anser att samhällets krav går för långt. De kan även reflektera över vilken osund bransch de verkat i: med droger, svält och sexuella påhopp. Allt enbart för att tillfredsställa någon annan och vinna status eller bekräftelse.

”Vilken ung flicka vill inte bli kallad vacker?”

som en av modellerna säger. Eller:

”Vilken ung flicka vet vem hon egentligen är och våga stå för det?”

Det är svårt att vara säker i sig själv som ung – samhället ger alldeles för många intryck och påbud om hur vi ska se ut och vara. Många glömmer eller tappar bort sig själva i förvirringen som uppstår. Världen säger till dig att du inte duger – och att du egentligen aldrig kommer att duga, hur mycket du än ändrar dig; det finns alltid något som kan förbättras.

Men ju äldre du blir desto bättre lär du känna dig själv och kan bli vän med den du är, om du bara ger dig själv möjlighet. Lyssna till vad din kropp säger och känn efter vad du vill. Du kan inte gå efter vad någon annan säger eller ändra dig för någon annan skull – för i sådana fall kommer det att sluta med att du inte bara ändrat ditt yttre utan även ditt inre.

En fråga som jag ställde mig själv efter att jag sett denna dokumentär var: När jag blir ”gammal”, kommer jag då förlora människors respekt och min skönhet, eller är det i själva verket  jag hittar dessa två kvaliteter…? Tänk all kunskap och erfarenhet jag kommer ha hunnit samlat på mig! Det är inte utseendet som gör oss respektingivande – det är livsvisdom. Har du kunskap och erfarenhet inger det självförtroende och när du har självförtroende är du vacker – på insidan såväl som utsidan.

”Självförtroende är något som är de vackraste en människa har och du får inte äkta självförtroende genom botox”

som Paulina Porizkova säger i dokumentären.

Var inte rädd för att åldras –  tänk istället på hur mycket vackrare, smartare och säkrare du blir för varje år som går. Stirra dig inte blind på en siffra – för en siffra är alltid bara en siffra. Den avgör inte hur vacker du är eller hur smart du är – och framförallt bestämmer inte hur mycket du är värd. Bli äldre och klokare!

Av Jeanette Samuelsson

Untitled

Läs också:

Illustration: Jeanette Samuelsson

Bilder: HBO

Mer att läsa