Recension: ”Ett givande liv” av Patricia Tudor-Sandahl

Generositet. Givmildhet. Ringer det en klocka? Många av oss snubblar, vare sig vi vill eller inte, över situationer som har med givande att göra. För inte så länge sedan gick tv-programmet Jakten på lyckan (SVT) – och se där, vi blir faktiskt snäppet lyckligare om vi bara är lite snälla och generösa av oss. Aspekterna givmildhet och generositet är intressanta, och med en stor portion nyfikenhet har jag läst Patricia Tudor-Sandahls senaste bok Ett givande liv (Brombergs Bokförlag 2012). Det visar sig ganska snart att det är inte bara för vår egen lycka som generositet är viktigt.

Boken förklarar vilka likheter och skillnader som finns mellan generositet och givmildhet – och också hur vi i våra egna liv kan reflektera över dem. Det är alltså inte bara en bok som ska göra oss upplysta, utan det finns en praktisk dimension i den också.

Något som slog mig rätt tidigt är att texten ofta ger mig en känsla av ”ja, just så är det” för att senare slås av något helt nytt – ”kan man tänka så också?”. Det finns en bredd, och den byggs upp av författarens väl valda citat och även grundliga genomgångar av olika ords betydelse och ursprung. Från att jag känner igen mig, kan jag på nästa sida verkligen lära mig något nytt.

Trots att boken har en enkel uppbyggnad med fem avdelningar, så visar det sig att det finns en komplexitet bakom begreppen generositet och givmildhet. Och då menar jag både i handling och i tanke. Patricia Tudor-Sandahl drar saker till dess spets, och lämnar oss ibland med fler frågor än svar. Samtidigt finns en pedagogik, där författaren låter oss i lagom takt fördjupas i saker som tycks vara triviala. Låt oss ta ett exempel – begreppet generositet, vad innebär det egentligen? Ofta förknippas ordet med ekonomi, vad man ger och inte ger. Men sedan finns en annan vinkel:

”Andra ger ordet en bredare betydelse och lägger tonvikt på relationer; hur vi beter oss gentemot varandra och hur vi vill att andra ska vara mot oss” (s.17)

Sedan kommer slutsatsen, att det handlar om att ”ge med den rätta attityden” (s. 18). Attityder och livshållning återkommer ofta i boken och verkar vara en av nycklarna till ett generösare liv.

I Ett givande liv får vi dessutom ta del av olika filosofers, psykologers, forskares och andras erfarenheter av vad en generös hållning kan leda till, vad det är för något och hur världen faktiskt kan bli en bättre plats. Patricia Tudor-Sandahl sammanfattar också med en mänsklig sanning – att vi är beroende av varandra, och att vi påverkar varandra. Det handlar i mångt och mycket, enligt författaren, om att vi ska vända oss utåt, att se varandra. Och det i sin tur ger en rörelse inåt, till hjärtat. Det konkreta blandas med det abstrakta – hur du gör rent praktiskt, och vilka själsliga effekter som blir följden av ditt agerande – både för dig själv och andra.

Bokens absoluta styrka och som gör den intressant för mig är Patricia Tudor-Sandahls egna erfarenheter som hon frikostigt delar med sig av. Hon har tampats med olika frågor kring generositet, och bjuder in till att fråga oss själva – vad är generositet för mig? Och vad händer med mig när andra är generösa? Att vi själva mår bra av att vara generösa är snarare en positiv bieffekt, och äkta generositet väntar sig egentligen inget tillbaka.

Sammanfattningsvis – en läsvärd bok som det både går att känna igen sig i och samtidigt ger den en hel del nya tankar kring vad ett givande liv kan innebära. Mitt råd till dig som läser är: läs inte boken i ett enda svep. Behållningen blir större om du låter frågorna landa i dig själv. Ta dig tid att verkligen fundera över dess innehåll!

Om författaren: Patricia Tudor-Sandahl är psykolog, psykoterapeut och fil.dr. i pedagogik. Tidigare böcker är bland andra Den fjärde åldern (Brombergs Bokförlag 2009), Den tredje åldern (Wahlström & Widstrand 1999), I tacksamhetens tecken (Wahlström & Widstrand 2007) och Tid för förändring (Brombergs Bokförlag 2009). Hon har även skrivit en bok om sitt liv: Ett himla liv (Wahlström & Widstrand 1996).

Hemsida: www.tudorsandahl.se

Foto: Pressbild Brombergs Förlag

Mer att läsa

En kommentar

 1. 1

  Tack för din intressante föreläsning på Kungsholmens Kyrka.

  Det viktigaste du sa till mig var att du funderar på, kanske, att stryka några av din mans skjortor någon gång!
  Och det viktigaste du inte sa till mig var vilka hinder man stötar på, när man funderar på att hjärtligt handla generöst, innan man/ istället för att man gör det.

  Har vetenskapen kunnat sätta fingret på den verkliga spänningen mot/ motkraften att handla generöst?
  Vad generositeten innehåller/kräver som gör att man ofta backar med sin generösa handling?
  Vad vill man egentligen skydda sig mot, för att, på riktigt, generöst dela sitt hjärta (sin själ*?) med sin älskade, sin nästa, sin medborgare?

  Jag håller med dig också om att en existentialist har en generös karaktär som byggs av sådana upplevelser i relation med omvärldens medmänniska, och därmed blir man en erfaren generös dvs. en medveten existentialist.
  Däremot när man analyserar omvärldens modell för dess väl färd samhällen är reglerna tydliga om att ansvarsuppgifterna för ”fördelning av resurser” skall ligga hos dess myndigheter. All annan liknande fördelning också skall granskas, i rättvisans namn.

  Min fråga till dig är: vilken utrymme lämnar sådana samhällen till sin medborgare för att uppleva/ handla generöst, bli därför en erfaren, och därmed en medveten existentialist?
  Och vem är medborgarens föreblid för generositet, i ett välfärd samhälle?

  Häls Moema Ramalho
  *Bob Dylan har ju skrivit en vers som säger: I gett you my heart my love! But not my soul.
  Humoristerna brukar också skoja med att säga att man blir fastkedjad om man delar sitt liv med sin partner.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>