Recension: ”Själ och kropp” av Jill Taube (2011)

Jill Taube är psykiatriker och har arbetat länge med fysisk aktivitet på recept (FaR). Förra året kom hon ut med boken Själ och kropp, där träning och motion förespråkas som behandling mot exempelvis ångest och depression. För många är psykiatri synonymt med medicinering för hjärnan, men med boken visar Jill på hur kropp och knopp faktiskt hör ihop. Det ena utesluter inte det andra. Även vid medicinering finns det goda effekter av att ha en rörlig livsstil.

I boken får vi läsa om varför själen mår bra av att vi rör på oss. Också andra sjukdomar kan förebyggas genom att vi har ett aktivt liv. Jill Taube skriver om hur den fysiska aktiviteten kan bli ”en del av behandlingen vid psykisk ohälsa”. De tillstånd som hon mest skriver om är depression, ångest, sömn, stress och alkoholism.

Genom att ta hänsyn till både kroppen och hjärnan bidrar boken Själ och kropp till en helhetsbild av vad ohälsa kan vara och hur det hänger ihop. Vidare får vi svar på vad som händer ifall vi drabbas av psykiska sjukdomar – det finns en klar koppling till att vi också blir dåliga i kroppen, om själen inte mår bra. Man får, som Jill Taube själv skriver i boken, ”kroppslig ohälsa på köpet”.

Författaren varvar forskning med patientfall, och vi får möta personer som med små medel kunnat läka sig genom att hitta rätt sorts motion. För det är ju ändå så, att det ska vara roligt att röra på sig. För en del funkar dans, medan andra hellre springer eller promenerar i löpspåret.

Boken är lätt att läsa, och talar öppet om psykisk ohälsa – det är lika naturligt att må psykiskt dåligt som att bryta ett ben och gå på rehabilitering. Det dramatiseras inte kring psykiska sjukdomar, utan visar på dess vanlighet och på vilket sätt vi kan ta hand om oss. För det är också så, att du ska inte vänta tills depressionen slår till, utan använda fysisk aktivitet som ett sätt att förhindra olika sjukdomstillstånd – däribland ångest och depression.

Utdrag ur boken:

Fysisk aktivitet på recept , FaR, är en metod som används inom sjukvården för att ordinera fysisk aktivitet på ett strukturerat sätt till de patienter som har behov av en ökad nivå av motion. Man använder ett skrivet recept. Själva ordinationen föregås av ett motiverande samtal (s. 43).

Bilder från Brombergs förlag

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>