Recension: ”Stressyoga” av Per Söder

Stress – livsstilssjukdomen som tagit allt mer plats i våra liv. I takt med ökad press på både arbetsplatser och hemmaliv är det värt att aktivt motverka och förebygga stress. Yoga har gått från flum till rekommenderad behandlingsform. Per Söder har nyligen släppt boken Stressyoga (Lind&co, 2014).

stress, yoga, stressyoga, recension, bok, per söder

Boken inleder med att beskriva stress, dess mekanismer och en del nya rön. Vi blir bland annat introducerade till oxytocin och det faktum att hjärnceller kan nybildas. Det finns med andra ord hopp, även för den mest stressade. Träning och lugn är en bra miljö för våra celler. Vi får läsa om den forskning som Elisabeth Blackburn gjort, där hon har tittat på hur stress och trauman påverkar cellers åldrande.

Framför allt är Stressyoga en handbok med övningar för specifika tillstånd – det kan handla om att lugna ner magen, andas ut stressen eller bli av med ilska. Alla tillstånd som kan kopplas till temat stress. I slutet hittar du kursplaner – där du under en längre period kan testa och se vad yogan kan göra för dig. Du kan till exempel genomföra ett visst yogapass i 40 dagar. Just 40 dagar är den kortaste perioden enligt yoga-filosofi som krävs för förändring.

Stressyoga visar att stress kan vara olika tillstånd där andning sammanlänkad med rörelse kan vara ett sätt att ta hand om den. Boken får bra betyg då den tar ett helhetsgrepp och dessutom motiverar att ta stressen på allvar.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>