Rött kött kan öka risken för stroke hos kvinnor

En studie gjord vid Karolinska institutet har visat att kvinnor som äter mycket rött och processat kött kan ha ökad risk att drabbas av stroke.

Studien startades 1997 och har följt 34 670 kvinnor som då inte hade någon hjärtsjukdom eller cancer. Tio år senare fann man att 1 680 av dessa kvinnor drabbats av stroke. Kvinnorna delades upp i fem grupper baserat på typen av stroke de haft. Majoriteten av dessa kvinnor åt minst 85 gram rött kött dagligen, vilket hade lett till ökad risk för stroke med 22 %.

Man fann vidare att de kvinnor som hade absolut högst konsumtion av rött kött (minst 100 gram dagligen) hade 42 % högre risk att drabbas av stroke på grund av blockerat blodflöde i hjärnan, jämfört med kvinnor som åt mindre än 30 gram rött kött dagligen.

Tyvärr har forskarna inte lyckats ta reda på den exakta orsaken till varför rött kött har den här effekten på kvinnor, men inte på män. Generellt ökar rött kött kolesterolhalten i blodet. Processat rött kött (charkvaror och färdigmat) innehåller höga mängder salt och triglycerider (fria fettsyror), vilket också kan öka risken för stroke.

Forskarna som gjort studien råder kvinnor att begränsa intaget rött kött till en eller två gånger i veckan – för ju mer kött du äter desto större är risken.

Källa: Karolinska institutet

Hela rapporten finns att läsa här

Bild: Livskick

 

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>