Så fungerar broccolins cancerbekämpande egenskaper

I broccoli finns ett ämne som heter sulforafan, vilket sedan tidigare är känt som cancermotverkande. I en ny studie har det visat sig att detta ämne aktivt väljer ut och dödar cancerceller, vilket är det man söker efter hos ett ämne för cancerbehandling. Fynden är viktiga i utvecklandet av cancerbekämpande behandlingar och man forskar redan på hur detta kan påverka prostata- och bröstcancer.

Sulforafan hämmar HDAC-enzymer, vilket är ett viktigt område för framtida cancerforskning. HDAC-enzymer är en faktor vid cancerutveckling då de ger tillgång till DNA, vilket kan påverka t ex funktionen hos tumörbekämpande gener. Hämmare av dessa ämnen är betydelsefulla för lyckad cancerbehandling eftersom de kan hjälpa till att ”sätta på” de gener som återställer normal cellfunktion.

Det är dessutom viktigt att visa att suflorafan är ofarligt, om man ska kunna använda det för att motverka eller behandla cancer. Bara för att man funnit en antioxidant i ett livsmedel betyder det inte alltid att det är ofarligt, och det är också betydelsefullt i vilken form och mängd ämnet intas. Denna studie visar dock att äta sulforafanrika livsmedel är ett ofarligt, enkelt och billigt sätt att motverka cancer.

Sulforafan finns i broccoli, blomkål, brysselkål och andra kålsorter.

Källa: John D. Clarke, et al. Differential effects of sulforaphane on histone deacetylases, cell cycle arrest and apoptosis in normal prostate cells versus hyperplastic and cancerous prostate cells. Molecular Nutrition & Food Research, 2011; DOI: 10.1002/mnfr.201000547

Bild: FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>