Så fungerar probiotika

Jag träffade hälsorådgivaren Therese Bergner (butiksansvarig på Life-butiken på Liljeholmstorget) och hon svarade på mina frågor om probiotika.

Vad är probiotika och vad används det till?

– Probiotika är de bakteriestammar som finns i mag- och tarmkanalen, de stabiliserar floran och påverkar på så sätt immunförsvaret. En stor del av vårt immunförsvar sitter just i dessa trakter, vilket gör att probiotikan kan gynna oss på flera sätt. Många gånger tänker vi på att vi måste få i oss vitaminer och mineraler, men har vi en redan en dålig flora kan det faktiskt vara svårt med upptaget av dem.

I vilka livsmedel kan vi hitta probiotika idag?

– Lite beroende på matkultur kan det vara mer eller mindre svårt att få i sig probiotika via livsmedel. Idag ser vi mycket av functional foods såsom till exempel Proviva. Andra produkter är salami och yoghurtprodukter. Mjölksyrade grönsaker, som exempelvis surkål, innehåller också probiotika. Det finns olika sorter av probiotiska stammar, som ”fastnar” på olika ställen beroende på surhetsgrad (pH), syrefrånvaron, temperatur och tillgången på näring. Det gör att jag ofta rekommenderar kosttillskott, för att få en bra kombination av bakteriestammar. I livsmedel som marknadsförs som probiotiska är det ofta bara några bakteriestammar som är representerade.

Probiotika och graviditet – hur hör det ihop? Och kan barn äta probiotika?

– Det forskas otroligt mycket på probiotikafronten och det som har varit under luppen är att barnet som föds har en mage och tarm som är helt steril. Föds det med en naturlig förlossning (ej kejsarsnitt) får barnet sina första probiotiska bakterier från mammans underliv – detta påverkar alltså utvecklingen av barnets tarmflora. Det kan därför vara aktuellt med rekommendationer av probiotika inför förlossning. När det gäller intag finns det ingen åldersgräns, så visst är det möjligt att ge probiotika till barn – det finns i flytande form, eller så kan man tillsätta i maten. Antingen via livsmedel eller tillskott. Jag tänker ofta på hur mycket sjukdomar som ett barn ”utsätts” för, i och med dagisvistelser, så visst kan det finnas orsak till att stärka barnets immunförsvar via probiotika. Som förälder är man ju också i närheten av alla förkylningar och annat som härjar under smittotider.

Kan man använda probiotika i förebyggande syfte? Hur märker man att probiotikan verkar?

– Typexemplet är de som ska utomlands och vill slippa få turistkräksjukan eller att bli dåliga i magen. Olika länder har olika bakterier i mat och vatten och det påverkar ju oss i mer eller mindre grad. En kur innan, under och efter vistelsen är därför vanligt. Det handlar om att rusta mage och tarm. Får du i dig probiotika kan resultaten vara att du slipper de diffusa knipen i mellangärdet eller stressmage. Färre sjukdagar kan vara en annan följdverkan.

Hur påverkar antibiotika probiotikan?

– När det gäller antibiotika så slår den ut mycket av de goda bakterierna också. Det är därför magen ofta tar smäll av en antibiotikakur, så det är inte helt riskfritt. Därför kan en lösning vara att i samband med antibiotikan också ta probiotika – än en gång för att bygga upp mag- och tarmkanal.

Vad är prebiotika?

– Prebiotika är ”maten” för probiotikan, det är den del av kosten som inte är smältbar – ett exempel är fibrer.

Foto: Johanna Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>