Så kan du hjälpa någon med depression

Människor som är deprimerade kan bland annat behöva uppmärksamhet, stöd, någon att tala med, en utflykt och mycket mer. Däremot behövs inte kommentarer som ”Det skulle kunna vara värre”, ”Vissa människor kan inte ens komma ur sängen” eller ”Tänk på människor i tredje världen som inte ens har rent vatten att dricka”. Alla dessa kommentarer må vara sanna, men ingen av dem har någonting att göra med en deprimerad persons liv. Dessa, och liknande, kommentarer kan få deprimerade personer att känna sig hopplösa och att känslorna de har är helt obefogade. Här ges tips på hur du kan hjälpa en människa som du tror lider av depression.

depression

Dra inga egna slutsatser

En människa kan ha saker som stör sin mentala hälsa, men känner sig samtidigt inte redo att söka hjälp eller komma i kontakt med sina känslor. Du som medmänniska kanske känner att någonting är fel – men du bör lämna dina egna känslor utanför och förstå att din vän eller anhörige behöver tid. Däremot kan du tala om för din vän att du finns där om han eller hon behöver det.

Erbjud stöd

Fråga ”Är det någonting du vill prata om?” och var sedan tyst i väntan på svar. Den här typen av frågor visar att du är intresserad av att veta mer om hur personen faktiskt mår. Sedan är det upp till personen själv att välja om den vill svara eller inte. Försök inte att tvinga personen att riva upp saker som han eller hon inte är redo att tala om; vänta i sådant fall till nästa gång och fråga igen utan att verka tjatig.

Döm aldrig

Andra människors dömande och stigma som är kopplat till depression kan vara någonting som skapar större utmaningar än nödvändigt när det gäller att tala om sina känslor. Drabbade individer kan bli felaktigt utpekade som svaga och med avsaknad av samarbetsförmåga, eller något annat nedvärderande. Därför bör vi medmänniskor inte uttala någonting som kan få en deprimerad person att känna sig bedömd på något vis. Istället ska vi låta individen känna sig bekväm så att han eller hon inte skäms över någonting hon vill tala om.

Lämna plats för upptäckter på egen hand

Alla människor är inte redo att avslöja all information om varför de är deprimerade på en och samma gång, men det behöver inte betyda att det inte finns en önskan om att göra det i framtiden. Låt individen ta det i sin takt och upptäcka saker även på egen hand.

Låt dem berätta sin historia

Ibland kan det vara svårt att inte blanda in sina egna upplevelser eller känslor när man försöker hjälpa någon annan i sin depression. Därför är det extra viktigt att låta individen själv berätta sin historia, och att du försöker att vara en extra god lyssnare. Det kommer att resultera i att personen kan dela med sig och känna tröst utan att behöva fundera på hur han eller hon ska besvara frågorna – i alla fall för stunden. Personen i fråga kan fritt dela med sig av information, så mycket som han eller hon vill, eftersom följdfrågorna kommer senare. En olämplig följdfråga kan göra att individen slutar delge viktig information för tillfället, eller i värsta fall permanent.

Ovillkorligt stöd är det enda rätta

Målet är att hjälpa någon som är deprimerad – vilket betyder att du som medmänniska går in med ett fördomsfritt stöd utan krav på motprestation från den drabbade. Anledningen till varför personen drabbats av depression kanske inte är intressant för dig som frågar, men anledningen är fortfarande viktig för den drabbade personen. Därför är det viktigt att tänka på redan när ett samtal inleds: att samtalet ska vara fördomsfritt, fritt från antaganden och analyser, samt att det ska hållas med ett öppet sinne för att skapa en öppen diskussion.

Depression är en högst personlig fight men det betyder inte att det är en fight som ska klaras ut ensam. En effektiv strategi att hjälpa någon som lider av depression kan vara att erbjuda ovillkorligt stöd för att söka lösningar under tillfriskningsperioden.

Källa: www.slyoung.com

Bild: Pixabay

Läs mer: 10 tips som kan hjälpa mot höstdepression och Motion kan förebygga depression

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>