Så minskar du onödigt matsvinn – och sparar pengar

I Sverige slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person och år (var femte matkasse som bärs hem slängs i soporna). Det motsvarar kostnaden för en hel månads mat per hushåll. Nya råd från Livsmedelsverket kan hjälpa hushållen att spara 5 000 kronor varje år och samtidigt göra en insats för miljön genom att minska svinnet. Det finns flera anledningar till att mat slängs, bland annat att man inte vet hur olika sorters mat bör förvaras för bästa hållbarhet, bristande planering och att man inte tar hand om matrester.

Livsmedelsverket ger konkret vägledning om hur man till exempel förvarar olika sorters frukt och grönsaker, vilket är den livsmedelsgrupp som slängs allra mest. De har också tips på vad man kan göra med rester och hur man fräschar upp grönsaker som börjar se lite trista ut. På senare år har medvetenheten om svinnet ökat, framför allt bland unga vuxna, som är en viktig målgrupp för dessa nya råd. Det gör också att viljan att ändra beteende ökar. När man precis har flyttat hemifrån har man kanske inte så mycket erfarenhet av hushållning, och man har ofta sämre ekonomi. Genom att minska svinnet gör man inte bara miljön utan även plånboken en tjänst.

En annan orsak till svinn är att man inte känner till vad bäst före-datum innebär. Det gör att många slänger maten så fort datumet har passerats. Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, konsistens med mera. Många, kanske särskilt yngre, vågar inte lita på sina sinnen utan slänger mat som har passerat bäst före-dag i onödan. Men om maten har förvarats enligt anvisningarna blir den inte farlig bara för att detta datum har passerats. Därför är det viktigt att titta, lukta och smaka på maten innan man slänger den.

Att producera mat belastar både klimat och miljö och det svenska svinnet från hushåll, restauranger och storkök motsvarar ett utsläpp på nästan 2 miljoner ton växthusgaser, som sker helt i onödan. Det är lika mycket som utsläppen under ett år från 700 000 bilar.

– Matsvinn är ett stort miljöproblem som kan åtgärdas med relativt enkla medel. De här råden ingår i Livsmedelsverkets arbete för att minska miljöbelastningen inom livsmedelssektorn, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Så här kan du minska matavfallet och spara pengar:

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  • Förvara maten rätt:
    – Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
    – De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
    – Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in

Källor:
Pressmeddelande från livsmedelverket
Livsmedelsverkets råd för att minska på matsvinn
Så här förvarar du maten rätt

Bild: SXC

Mer att läsa

2 kommentarer

  1. 1

    Jag är faktiskt ganska bra på att ta vara på rester 🙂 Visst slänger jag också en hel del (tycker mycket om att handla mat…) men jag försöker ta vara på det mesta. Hos oss har de också nyss börjat med matavfallssortering så numera källsorteras det mesta, det blir max en liten soppåse per vecka, resten återvinns på olika sätt. Det var väl på tiden känner jag! 🙂
    Ett tips som jag nyligen kom på är att skriva lappar med sånt som snart måste användas eftersom jag har en tendens att glömma bort det som finns längst in i skåpen. Det blir små post-it lappar med andra ord 🙂 Dessa kan man ha innanför skåpen om man inte vill att de ska synas. Jag har även en lapp med idéer vad jag ska laga med olika rester, till exempel vet jag nu att jag har en massa kokosflingor hemma så det står kokoskakor på lappen 🙂
    Problemet är nog om man inte alls gillar att laga mat, själv älskar jag det och är dessutom utbildad kock om det nu skulle göra lite skillnad (jag känner att jag kan mer nu än innan jag studerade). Men många därute har inte tid att stå i köket och hitta på en massa saker… Generationen färdig mat… Få har tid att laga sin egen mat, det har blivit lite som en lyx…
    Men vad gäller slänga mat måste vi i alla fall tänka om för vi kan inte fortsätta slösa bort jordens resurser!

    • 2

      Tack för att du delade med dig av dina tips. För visst är det som du säger: med mer och rätt utbildning kan vi alla bli bättre på att minska svinnet. Att dela med sig av sådana här tips är ju en form av utbildning. Håller helt klart med om att vi måste bli bättre på att spara på jordens alla resurser. Tack för din åsikt 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>