Så varierar du träningen

För att komma vidare i träningen och fortsätta ge kroppen utmaningar finns det en mängd tillvägagångssätt som kan passa olika bra beroende på vad du brukar träna och varför.

Generellt kan man säga att ju större variation av aktiviteter och inblandade muskelgrupper, desto bättre förutsättningar för en allsidig och funktionell fysik. En aspekt av varierad träning är alltså att blanda eller växla träningsformer. På detta sätt kan du utmana och utveckla såväl styrka som kondition, balans, koordination och rörlighet.

Ett enkelt och roligt sätt att göra detta på är att lägga in ett träningspass i veckan som är uppbyggt just för att vara allsidigt och varierat. Tränar du på något gym med gruppträning brukar det kunna finnas t ex Fysträning, Cirkelträning, Total training, Crossfit eller Funktionell träning. Den gemensamma nämnaren är att kroppen får en rejäl genomkörare och ofta varieras dessutom både övningar och redskap från pass till pass.

Ett annat tips är att prova på någon träningsform du aldrig testat förut. På många gym får man prova på aktiviteter gratis emellanåt och vid terminsstarter brukar många idrottsföreningar ha prova på-veckor. Kanske kan du  hänga på en kompis som utövar någon sport du är nyfiken på. Oavsett vad du kommer att tycka om aktiviteten så kan det vara ett lyft för motivationen och en källa till inspiration att prova på något oväntat.

Om du däremot tränar för att bli bättre i en specifik sport så kommer en annan aspekt in, nämligen att variera själva träningsupplägget. Kroppen har en fantastisk förmåga att anpassa sig och den negativa sidan av detta är att du inte kommer att bli ett dugg snabbare, starkare etc om du fortsätter att träna på precis samma sätt.

När det gäller styrketräning rekommenderar många att man ändrar träningsupplägget efter ungefär 6-8 veckor. Här finns det flera sätt att gå till väga, t ex att laborera med antal set och repetitioner, tyngden på vikterna och frekvensen på passen. Om man tycker att det verkar krångligt att fundera alltför mycket på upplägget är ett enkelt tips att helt enkelt lägga på mer vikt när det går. Om du tränar exempelvis med tre set och 12 repetitioner så är tanken att du just precis ska orka göra alla repetitioner. Det är när du inte längre har några svårigheter med detta som det är dags att lägga på tyngre vikter.

Om du gillar löpträning kan du prova att t ex växla längre och lugnare pass med kortare tempopass, intervallpass och backträning. Tänk bara på att inte både öka t ex tempo och distans samtidigt eftersom du då istället ökar skaderisken och en viktig poäng med variationen är ju just att hålla skadorna borta. Så lyssna alltid på kroppens signaler men när det börjar kännas lite väl bekvämt kanske det är dags att tänka i nya banor.

Av Jenny Bagglund

Läs också: Fördelar med varierad träning

Bild: FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>