Så vet du om hälsa blivit ohälsa

Det pratas mycket om hälsohets (inte minst här på Livskick) – men var går gränsen mellan hälsa och ohälsa? När blir din hälsosamma livsstil för hälsosam? Här är några saker att checka av innan du återgår till din kålsallad.

ohalsa

I en tid då vilken internetsida som helst verkar räknas som en allmängiltig källa för vad som är ”nyttig” mat finns nya utmaningar för folkhälsan. En av farorna är att kosthållningen blir alldeles för restriktiv – kanske för att man till slut inte vet vad man får äta, eller för att mycket helt plötsligt är förbjudet av ett eller annat skäl. Livskick främjar en varierande kosthållning, där vanlig vardagsmat får ha en given plats – men om du hakat på någon typ av diet eller ny livsstil finns här en kort checklista som du kan använda för att försäkra dig om att din hälsosamma livsstil inte blir till något ohälsosamt.

När det inte är hälsosamt för dig

Att följa hälsobloggar kan verka inspirerande, men även om det kan låta väldigt bra så är faktumet att det som verkar fungera för en person kanske inte är rätt för dig. Dessutom kan något som kanske funkar kortsiktigt vara en riktigt dålig idé att genomföra under en längre tid. För någon som levt uteslutande på utrymmesmat under lång tid kan vilken förändring som helst göra under – tillfälligt. Försök istället genomföra förändringar du kan leva med länge, kanske till och med livet ut.

När du inte varierar din mat och blir för restriktiv

Frukt och grönsaker är nyttiga. Men om vi bara skulle leva på det skulle vi dö av näringsbrister. Kroppen behöver en allsidig kost för att fungera, det går faktiskt inte att förneka. Använd matcirkeln och se till att du får i dig bra varianter av alla livsmedelsgrupper. Du måste inte utesluta allt. Om du ofta hamnar i situationer då du undrar för dig själv: ”Vad kan jag äta?” – då är det dags att tänka om. Hälsosam mat är inte krånglig.

När du inte känner lusten längre

Ja, mat ska vara näringsrik – men den ska också tillföra glädje och njutning. Att laga mat och äta i gemenskap är ett grundläggande mänskligt behov. Om din ”hälsosamma” livsstil är så begränsande att ditt sociala liv blir lidande, eller om du känner dig konstant berövad från njutning, då är du fel ute. Hitta recept och livsmedelsval som gynnar din hälsa och ditt sinne.

När din kosthållning blir din identitet

Det kan kännas enklare att hålla sig till en diet, en idé eller en åskådning. Men om matfilosofin blir ett sätt att definiera vem du är, så har du tappat hälsoaspekten för länge sedan. Du är faktiskt inte vad du äter, oavsett hur mycket vi hört det. Du är så mycket mer än så. Olika tillvägagångssätt fungerar för olika personer, i olika perioder i livet. Lyssna på din kropp istället och låt inte din kosthållning begränsa dina val.

Läs också: 5 tecken på att en hälsotrend är mer trend än hälsa

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>