Saffransbullar med mandel- och vaniljfyllning

Julen är här, månaden då det är fritt fram att baka med guldkryddan saffran. Det här är jättegoda och så enkla att göra då de görs i långpanna.

recept, saffran, saffransbullar, fyllning, vanilj, mandel, mandelmassa, jul, baka, bakning

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella eller kvarg
  • 1 g saffran
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 1 1⁄2 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • ägg och pärlsocker till gräddningen

Fyllning

  • 150 gram mandelmassa
  • 100 g smör
  • 150 g philadelphia
  • 3 dl florsocker
  • 0,5t sk vaniljpulver

Smält smöret tillsammans med saffranet, tillsätt mjölken och värm till ungefär 37 grader. Lös upp jästen med vätskan i en degbunke. Tillsätt kvarg, socker, salt och det mesta av mjölet. Blanda tills smeten släpper från kanterna. Den kan vara lite kletig. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.

Under tiden gör fyllningen. Se till att allt är rumstempererat. Vispa ihop allt till en jämn smet. Vänd över degen i en ugnsplåt 30×40 cm med bakplåtspapper och tryck ut degen i hela formen. Gör ca 30 st små hål och klicka ner fyllningen. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 20 minuter på 200 grader. Låt svalna och skär upp. Den är nästan godare när den svalnat helt, så baka med fördel i förväg.

Av Ofelia Lundberg

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>