Säg ”Wow!” lite oftare: 7 sätt att uppleva känslan av under

Det sägs att vi svenskar lever upp på sommaren; att vi blir lite gladare, lite öppnare, lite mer positivt inställda till saker omkring oss så fort solen kommer fram. Men ärligt talat… en julidag kan kännas lika seg och trist som en januari-dito, och att leva så där härligt passionerat som vi förväntas under semestertid är inte alltid helt lätt. Det finns dock några knep att ta till, om du vill kunna utbrista ”wow!” lite extra ofta i sommar.

Bild: Pixabay

Bild: Pixabay

Känslan av under, av en stark upplevelse att något är fantastiskt, annorlunda och häftigt handlar i grunden om att något skiljer sig från vårt vanliga, vardagliga liv. Detta betyder dock inte att vi måste lämna våra rutiner helt bakom oss eller åka till andra sidan jordklotet för att att uppleva den, utan om att helt enkelt testa lite nya sätt att vara och göra, mitt i det där alldagliga. Till exempel så kan du:

1. Ta del av ett mästerverk

Googla vinnare: sök på Pulitzerpriset, Nobelpriset, Grammys, Oscarvinnare o.s.v. Sedan väljer du ett verk av personerna som tilltalar dig och bara njuter! Är kulturella yttringar inte riktigt din grej kan du istället testa att leta upp riktiga genier på vetenskapens område. TED-talks är ett hett tips.

2. Se ditt liv genom någon annans ögon

Okej, du är less på ditt hem, din kropp, dina vänner och dina barn (jo, ibland känns det faktiskt så!). Då behöver du se på alla de här sakerna som om de vore nya, genom nya ögon. Tänk dig till exempel att du är turist i din hemstad och upptäck den på nytt. Se på din partner som om du vore en annan man/kvinna. Eller fundera över hur någon som kom ny till Sverige skulle tycka om att umgås med dina bekanta. (Wow! eller hur…?)

3. Byt perspektiv

Under sommaren fylls Instagramflöden lätt av spektakulära solnedgångar från spektakulära stränder. Och visst, den är fin, den där bollen av eld. Men nästa gång du råkar vara i närheten när solen gå ned – strunta att titta på den: titta istället på jorden. Förutom att ändra ditt perspektiv riktar du dina tankar mot det som verkligen händer; det är ju faktiskt inte så att solen går ner någonstans, utan det är jorden som snurrar så att det ser ut som att solen försvinner.

Detta lilla knep kan göras på massvis av sätt: istället för att slötitta på barnprogram med familjen – titta på barnens ansiktsuttryck och reaktioner; istället för att titta på instruktören under träningspasset – kolla på tjejen bredvid som verkligen kämpar/verkligen har kul, istället för att titta på de färglada blommorna i parken – försök se alla andra växter som agerar bakgrund till dem o.s.v.

4. Förändra sammanhanget

Att gå upp för en trappa är inte särskilt häftigt –  men att gå i en rulltrappa förändrar plötsligt din fart i förhållande till omgivningen helt utan att du själv påverkar den. Passa på att titta på din omgivning i detta, nya sammanhang! På samma sätt kan t.ex. en enkel sak som ljud förändras genom att lägga till en faktor som avstånd: ljudet av ett flygplan är inte så häftigt, men ett överljudhastighetsplan är onekligen rätt coolt: du ser maskinen – och sen hör du ljudet. Samma sak kan till exempel appliceras på saker som sker på andra sidan en sjö, där ljudet tar sin egen hastighet över vattnet.

5. Sakta ner

När du har tid någon gång; gå din vanliga väg, eller dit du ändå ska – men gör det riktigt, riktigt långsamt. Dina sinnen kommer att hinna ta in betydligt mer av din omgivning, och du kan se helt nya, wow-värdiga saker.

6. Byt linser

Att uppleva en wow-känsla är ofta starkt kopplat till våra olika sinnen – som punkterna ovan demonstrerar. Ett sätt att förhöja och förstärka några av våra sinnen är att ta till teknikens hjälp: använd förstoringsglas, en kikare eller ett mikroskåp för att förändra din syn. Eller testa en ljudförstärkare eller ett stetoskop för att förändra hur du hör saker.

7. Byt miljö

Det enklaste sättet att uppleva något nytt och känna känslan av under är såklart att helt byta miljö. Alla kan vi inte ta flyget till fjärran länder, men du kanske har någon plats på kommunaltrafikavstånd som du inte sett ännu, eller skulle kunna hänga i ett socialt sammanhang som är nytt för dig..?

Kommentera gärna när DU senast tänkte WOW, och hur känslan uppstod!

Inspiration till texten: Psychology Today

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>