Sätt att synas: 6 tips för bättre självförtroende

Vill du sticka ut, synas och uppmärksammas av andra? Trots att det kan verka så i media idag, behöver du varken hålla ett brandtal på Sergels torg, vara med i morgon-tv eller delta i en dokusåpa. Här kommer några mer subtila knep för att höja självförtroendet (och kanske därmed också din självkänsla…?).

på toppen självförtroende

Det finns olika sätt att synas. Att uppvisa ett gott självförtroende är ett av de mer långsiktiga, och balanserade. Men hur gör man då, för att bli den där självsäkra, men samtidigt balanserade, människan som folk uppmärksammar (av positiva skäl)? Här kommer några tips!

1. Gå inte på självsäkerhets-bluffen

Folk kan verka tuffa, men är det faktiskt inte så ofta som vi tror. Forskning har visat att människor generellt är 20% mindre glada och säkra på sig själva som vi uppfattar dem. För att kunna höja sitt eget självförtroende är det bra att starta med vetskapen om att alla andra inte har ett högre.

2. Inse att ingen kan läsa dina tankar

På samma sätt som du tror att andra är mer självsäkra än vad de är, kan andra tro detsamma om dig. Är du nervös, orolig och tvekar på dig själv är allt detta tankar i din egen hjärna – alltså saker ingen annan kan se.

3. Påminn dig själv om stunder du varit på topp

Inför ett tillfälle du skulle vilja ha extra högt självförtroende – som en presentation, en fest eller en dejt – ta en stund till att skriva ner en eller flera gånger då du känt dig på topp. Påminn dig själv om ett tillfälle då du känt dig säker och duktig, då du känt att du har påverkat, hjälpt eller kunnat hantera andra människor. Det må låta underligt, men forskning har visat att personer som gör just detta framstår som mer självsäkra.

4. Tänk på att andras liv inte kretsar kring dig

Okej, du har gjort ett misstag – sagt något dumt eller förstört ett projekt – och ditt självförtroende krashar totalt. Men kom ihåg att andra människor kommer att glömma mycket snabbare än du! De har sina egna problem, intressen och har gjort sina egna misstag. Med andra ord: alla människor är centrum i sina egna universum. Kom ihåg att du ser dina misstag i mycket starkare (och mer orättvist) ljus än vad andra gör – då blir det lättare att släppa saken och gå vidare.

5. Utöva självmedkänsla

På tal om att göra misstag; om en kompis berättar för dig att hon gjort bort sig totalt, vad säger du då? Vi har sagt det förr och vi säger det igen – behandla dig själv som du behandlar en vän. Med andra ord: utöva självmedkänsla.

6. Ta hand om din kropp

Oavsett om du är en gymjunkie eller bara kan ta långsamma skogspromenader – och oavsett om du älskar raw food eller husmanskost – se till att du känner att du gör något du vet är bra för din kropp. Det stärker dig både fysiskt och psykiskt – vilket kommer göra att du känner dig starkare överlag, och därmed också mer självsäker.

Källa: Healthista.com

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>