Selfies kan få oss att må bra – men på bekostnad av våra följare

Enligt rapporter utgör selfies 30% av alla foton som tas av personer mellan 18 och 24 år, och det uppskattas att ungefär 93 miljoner selfies tas per dag. Vår kultur flödar över av fotodelning, och alla har vi förmodligen någon form av eget ställningstagande till dessa selfies. Men hur påverkar fenomenet vår självbild, egentligen?

selfie

En (icke vetenskaplig) undersökning bland ungdomar och vuxna fann att unga kvinnor mellan 13 och 34 år fick ökat självförtroende av sina egna selfies. Av tjejer mellan 13-17 år uppgav 22% att de kan titta på en snygg selfie för att vända på en dålig dag då de kände sig missnöjda med sina kroppar. Samma gällde för 17% av kvinnor mellan 18-34 år. En annan undersökning avslöjade att 65% av tonåriga tjejer säger att de får ökat självförtroende av att se sina selfies i sociala medier, medan 40% av alla tonåringar säger att sociala medier hjälper dem att presentera ”sitt bästa utseende för världen”.

Men hur kan dessa unga människor helt säkert veta hur sociala medier får dem att känna? Det kanske är tydligt för dem att en snygg selfie får dem att känna sig självsäkra, men det är vetenskapligt vedertaget att sociala medier bidrar till nätmobbning och ångest. Den unga generationen har växt upp med internet och sociala medier – de vet inget annat. Sociala medier är också en av de största bidragande faktorerna till kroppsskam hos unga kvinnor (man har räknat 21 faktorer).

Medan selfies kan få oss att må bra, gör sociala medier det förmodligen inte – så är det nödvändigt att dela sina selfies offentligt?

Även de negativa effekterna på självkänslan ökar i samband med sociala medier. Dessa orsaker kunde i undersökningarna ses som orsaker till att unga kvinnor började känna sig generade och självmedvetna om sina kroppar:

  1. Sociala medier/Instagram/kommentarer
  2. När de jämförde sig med någon de kände (vilket blir mer tillgängligt att göra med hjälp av sociala medier)
  3. När de såg en mindre smickrande bild på sig själva

Efter framfarten av sociala medier har jämförandet skiftat fokus – från modeller och skådespelerskor, till jämlikar; vilket skapar en potentiellt mer invecklad utmaning. Förr visste vi generellt när vi behövde ‘göra oss fina’ (då det förmodligen skulle fotograferas, t ex på fester och liknande). Nu är varje dag en foto-dag. Varje telefon är en kamera och varje bild hamnar på internet. Vi har inte bara omslagen på glammiga modemagasin att jämföra oss med – istället ställs kraven från en vardaglig vinkel, och kraven på skönhet blir allt högre.

Så även om selfies i sig kan få oss att bli mer nöjda med vårt utseende, så förstärker sociala medier vårt behov av att jämföra oss med varandra, vilket faktiskt får oss att må sämre. Och som vi ofta säger på Livskick: var medveten om vad du lägger upp för bilder. Du kanske blir boostad av att se dina egna bilder – men det har förmodligen en negativ effekt på dina följare.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>