Självkänsla är sann skönhet

Självkänsla är egenskapen att uppleva sig själv som kompetent att klara av livets grundläggande utmaningar samt förtjänt av framgång och välmående. Det tär på en kropp att hålla på med ena bantningsmetoden efter den andra. Att ständigt ha höga krav på att vara perfekt och hinna med allting.

En sund kropp handlar inte om gym fem dagar i veckan och hundra situps varje morgon. Inte heller supernyttig kost och att aldrig äta det där ”livsfarliga” fredagsmyset framför en film. En sund kropp kommer fram när du förstår att din kropp är något värdefullt. När du äter nyttigt för att du vill den väl och inte för att den ska minska eller bygga. Drömkroppen kommer när du tränar för att du vill ha ut något av träningen, såsom bättre prestation, styrka och välmående. Du ska inte ”straffa” din kropp med dessa livsviktiga aktiviteter som hälsosam kost och fysisk aktivitet. Dessa saker ska vara kroppens belöning. Det ska vara en sak du gör för att du vill den väl och för att få den att må bättre.

Jag tror stenhårt på det där med att göra saker med ett leende på läpparna, att det går så mycket lättare då. Finna motivationen och träna något du tycker är roligt. Kanske behöver du ta dig en riktig funderare på hur du tänker om din kropp och vad målen är med träning och kosthållning? Ibland kan man ha mer osunda tankar än vad man tror. Det är bättre att man gör målet till något spännande och schema med delmål som man betar av, istället för att sätta ett drömmål och stirra sig blind på det.

Självkänsla handlar inte om att vara i en speciell storlek eller vara framgångsrik i andras ögon. Det är dina egna ögon som avgör och egentligen handlar det om den där finurliga saken bakom ögonen. Hjärnan. Mycket sitter i huvudet och det kan tyvärr laborera ordentligt mer resultat eller icke resultat. En kropp som utsätts för massor av utmaningar ställer sig i försvarsställning om den får för lite mat och har en press på sig. Trötthet, orkeslöshet och irritation är rätt tydliga tecken på att något inte står rätt till. Hur kul är det att vara fysiskt aktiv när man får tvinga sig iväg?

Att hitta något som du tycker är roligt och ett sätt som får just dig att må bra är det enda sunda sätt som finns. I djungeln av skönhet och viktnedgångslöften är det inte lätt att leta sig fram med sig själv som frontperson. Det är något man oftast glömmer när man ser de retuscherade kropparna på reklam och omslag. Det är du som ska se ut som det bästa dig.

Man får nog jobba med självkänsla mer eller mindre under hela livet och om man gör det med rätt utgångspunkt kan det ju vara en rätt trevlig ”utbildning”. Men en sak är säker och det är att självkänsla ÄR riktig skönhet.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>