Skriv dig till bättre hälsa

Terapeutiskt skrivandet sägs kunna leda till såväl sänkt blodtryck som bättre minne och mindre stressymptom. Men vad skiljer egentligen den här typen av skrivande från vanliga dagboksanteckningar? Varför fungerar det? Och hur gör man för att prova?

Bild: Pixabay

Bild: Pixabay

Terapeutiskt, eller expressivt skrivande som det också kallas, innebär att du skriver oavbrutet under en kortare stund, om något som betyder mycket för dig. Du låter orden flöda, helt utan att censurera eller värdera. Kortfattat kan man säga att terapeutiskt skrivande handlar om att beskriva hur det känns, snarare än vad som hänt. Du kan till exempel skriva om något som upptar dina tankar eller som oroar dig, något du undvikit att tänka på eller som du fantiserar och drömmer om.

Varför fungerar det?

Bättre immunförsvar och sömn, bättre minne, lägre blodtryck och förbättrad psykisk hälsa är bara några av alla positiva effekter som brukar nämnas i samband med expressivt skrivande. Men varför fungerar det?

Den förbättrade sömnen kan förklaras med att vi, genom att skriva ned våra tankar, får lättare att släppa funderingarna och kunna sova gott. En bättre sömn innebär i sin tur både bättre immunförsvar och korttidsminne.

När det gäller att bearbeta sorg eller trauma vet vi idag att just narrativet – att få berätta och skapa ett sammanhang kring det som hänt, är en mycket viktig del i processen. När vi skriver gör vi just det. Att sätta ord på sådant som upptar våra tankar kan också vara en slags exponeringsträning som avdramatiserar jobbiga händelser för oss. Detta skulle kunna förklara att de som skriver terapeutiskt har färre stressrelaterade symptom och ett annorlunda socialt beteende.

Få syn på dig själv

Genom att regelbunden skriva ned vad som upptar dina tankar kan du få värdefulla insikter kring sådant som du behöver hjälp med, eller vilka mål du egentligen har. Men att fastna i grubblerierna och börja älta kan tvärtom få dig att må sämre. Om du märker att du återkommer till samma saker om och om igen, kan det vara en idé att ta hjälp av en samtalsterapeut eller liknande för att komma vidare.

Så gör du

  • Bestäm dig för en prövotid. Förslagsvis bestämmer du dig för att skriva under tre dagar i rad, i minst 15 minuter. För hand eller på dator spelar ingen roll.
  • Se till att kunna skriva ostört. Helst på kvällstid, eftersom det kan hjälpa dig att sova bättre.
  • Skriv i ett flöde: Fortsätt att skriva under hela tiden. Får du slut på idéer; dra ett streck och börja på nytt stycke, eller upprepa något du redan skrivit.
  • Välj ett ämne som passar just idag – det kan vara samma som föregående dag, eller något helt annat.
  • Var ärlig! Du ska inte visa upp vad du skrivit för någon annan.
  • Känner du att du blir väldigt upprörd- avbryt övningen.
  • Efteråt kan du läsa igenom vad du skrivit och reflektera lite över det som står. Det är vanligt att känna sig nedstämd en stund efteråt. Det brukar gå över efter ett par timmar.
  • Efter två veckor kan du utvärdera resultatet: Märker du någon skillnad i hur du mår, i ditt beteende eller i vad som upptar dina tankar?

Källor:

Svenska dagbladet

Psychology Today

Emotional and physical health benefits of expressive writing

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>