Släng ut Jante, skippa bitterheten – och må bättre

De flesta gör det, tänker det eller låter det likt en liten sommarfästing sitta och gro. Fast jag inte vill eller tillåter de där tankarna i mitt huvud så kommer de ibland. Sedan, när jag känner mig så där oövervinnerligt bra på alla sätt, så anar jag ändå den där Jante som viskar: ”skrytmåns, nolla, du får bra för dig att du är bra…”, bakom ena örat.

jante

Hur kan negativa tankar bita sig fast så hårt? Kan man på något sätt vända det till bra saker i stället?

Bittra och skadeglada människor hör inte hemma i min värld. Det är såklart inte så att jag inte vill träffa människan alls – utan jag kommer alltid vara den som ifrågasätter om de verkligen måste se det negativa hela jävla (ursäkta) tiden. Man löser inga problem genom att älta och gräva ner sig i dem.

Dessa personer märker kanske inte att denne har fastnat i spiralen där bitterhet föder bitterhet och skitsnack är en falsk ventilation som drar in ännu mer föroreningar. Det finns tillräckligt med problem och sjukdomar i vår värld så vi behöver inte bitterhet för att fylla kvoten av sorg och förtvivlan. Det är skitsnacket och de hårda orden som sedan biter sig fast i form av Jante på våra axlar. Håll skitsnacket för dig själv så mår både du och andra bättre.

Måste man vara glad hela tiden då? Absolut inte! Jag hade varit livrädd för dig om du gick omkring med ett leende dagarna i ända. Var för sjutton arg när du är arg och ledsen när du är ledsen. Har du problem att fånga upp dina känslor så våga söka professionell hjälp för det. I dag kan rätt typ av behandling skapa en befrielse i människors liv.

Nu menar jag inte den här debatten om lyckopiller som skrivs ut till höger och vänster. Jag menar att om du går runt och är orkeslös så försöker din kropp säga dig något helt enkelt. Om det sedan behövs piller, terapi, livsstilsförändring, dietist, rörelse, stresshantering eller något annat är individuellt. Men att få en glad kropp är målet för de flesta.

Jag utmanar dig till att slänga ut Jante, ventilera sådant som tynger med rätt personer, skippa bitterheten och sprida lite glädje istället!

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>