Småkakor och transfetter

Ingen har väl missat rapporterna idag i tidningarna? ”Därför ska du låta bli småkakorna” och ”Minska din strokerisk – ät färre småkakor” stod det på en av nyhetssajterna. För att i dem finns transfetter. Ja, nu är det ju så att transfetter också finns naturligt i mjölk och kött från idisslare. I svensk mat från industriell härdning finns transfetter huvudsakligen i feta bageriprodukter, viss snabbmat och godis. Feta kött- och mejeriprodukter bidrar också.

Det är tråkigt när medias rapportering blir enkelspårig. För det första – det handlar inte bara om småkakor. För det andra – det handlar i detta fall om äldre kvinnor. Detta framgår såklart inte i rubrikerna, dels för att det inte finns plats, och dels för att oroande rubriker får fler klick.

Jag fick just frågan ”Så jag som är över 50 ska inte äta småkakor?”. Nja. Det beror väl på vad du äter i övrigt. Precis som allt annat. Det kan finnas cancerframkallande ämnen i brödkanter och stekytor på mat som stekts i panna. Men du dör ju inte av cancer för bara den detaljen, det är allt sammantaget som gör oss sjuka och om vi gör så bra val vi kan under livet skapar vi de bästa förutsättningarna för våra äldre dagar.

Fakta om transfett:

– Om härdat fett är en ingrediens ska det framgå i ingrediensföreteckningen.

– Beteckningen ”delvis härdat fett” innebär att varierade mängder transfettsyror ingår.

– Fullhärdat fett innehåller inte transfettsyror, men det finns inga krav på att mer specifikt ange om fettet är delvis härdat eller fullhärdat.

– Transfettsyror finns naturligt i till exempel vissa mejeri- och köttprodukter. Detta framgår inte av ingrediensförteckningen eller näringsdeklarationen.

– Det är inte tillåtet att deklarera innehållet av transfettsyror som en del av den frivilliga näringsvärdesdeklarationen.

Källa: Livsmedelsverket

Bild: Livskick

Mer att läsa

4 kommentarer

  1. 1

    Trots att jag är lite av en gottegris blir jag inte lockad av någon av kakorna på bilden. Möjligen pepparkakan. 🙂 Kan det vara för att jag har manipulerat mig själv att tänka att de innehåller en massa onaturliga ämnen? De kanske inte ens gör det, men när man tittar på ingredienserna så brukar det ju inte vara som att läsa ett kakrecept precis…

  2. 3

    Jag försöker för de mesta hålla mig borta från kakor och sånt…. dels för alla onaturliga ämnen, fetter och socker, och för att jag är diabetiker. Håller med dig på kommentren ovan, baka själv är bäst. (Även om jag inte bakar ofta)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>