Småpratets livsviktiga fördelar

Småprat är ett generellt begrepp som brukar beskriva en konversation om saker som inte har någon betydelse, t ex vädret. Den allmänna uppfattningen är att småprat är onödigt och meningslöst, men faktum är att det kan vara värdefullt, inte minst som isbrytare och som en inbjudan för fortsatt interaktion.

smaprat

Småprat är ett sätt att komma förbi sociala mönster och är en viktig funktion som öppnar för nya interaktioner. Studier visar att när vi känner oss socialt inkluderade är vi lyckliga och mår bra, och när vi känner oss (ofrivilligt) ensamma är vi nedstämda och sjuka. Genom att vara mer social med främlingar kan man skapa relationer istället för att välja ensamhet.

Det är väldigt vanligt att känna sig obekväm eller nervös i en social situation, för även om vi inte skulle erkänna det är vi alla rädda att bli avfärdade. Här kan småprat erbjuda ett sätt att hjälpa oss förbi vår egen osäkerhet: vi byter fokus från oss själva, till andra, och vi kan byta ut samtalsämnet så att det handlar om den andra personen istället för om oss själva. Istället för ”Jag vet aldrig vad jag ska säga” kan vi ha inställningen ”Det jag kan göra är att säga hej och visa intresse för den andra personen”.

Småpratets fördelar

Skapar samhörighet

Vi har alla ett inneboende behov av att bli sedda och lyssnade på, och det igenkänningsbara i småprat främjar den respekt, förståelse och samhörighet som behövs för att bygga relationer. Småpratet öppnar för interaktion och bjuder in en annan person till ett utbyte som känns välkomnande och bekant. Lättsam konversation är ett enkelt sätt att visa att du är trevlig och intresserad av att kommunicera.

Småprat för oss samman i nuet, och de första minuterna i samtalet hjälper till att forma ett positivt första intryck som leder till en vilja att veta mer om varandra. Några omsorgsord kan föra människor samman, t ex genom något så enkelt som ”prosit” efter en nysning, eller att säga ”Hej, hur mår du idag?” till en arbetskamrat som varit hemma sjuk. Hälsningsfraser och vänliga ord kan vända ensamhet till samhörighet. I vissa fall kan det vara livsavgörande.

Bryter mönster

Visst kan småprat användas till att manipulera en situation (t ex i säljsammanhang eller nätverksträffar för företag), men det kan också vara ett gyllene tillfälle att ge, dela med sig och samspela med en annan människa. Att ta en risk och starta en konversation med någon gör att vi tvingas ut ur våra vanliga sammanhang och mönster, vilket visar att vi är villiga att skapa en anknytning med en annan person. Vi svenskar är ökända för att isolera oss och exkludera genom att ha väldigt trånga sociala cirklar. Genom att vara mer öppen bjuder jag in fler i gemenskapen.

5 tips

Om det känns jobbigt att sträcka dig ut till en människa du inte (eller knappt) känner, tänk på att det är naturligt att vara nervös och att andra känner exakt likadant. Använd gärna dessa knep:

  • Avslöja något om dig själv som en isbrytare. Du kanske vill lära känna en ny medarbetare? Berätta om din erfarenhet som nyanställd och fråga hur han eller hon upplever det.
  • Utforska den andra personens intressen. Lägg märke till detaljer om den andra personen och fråga på! (T ex ”Jag ser att du har en t-shirt med Samir & Viktor, har du lyssnat på dem live någon gång?”.
  • Ställ öppna frågor. ”Vad skulle du göra om du vann på Lotto?”, eller ”Vem, levande eller död, skulle du vilja gå på middag med?”
  • Lyssna medvetet. Den andra personen kanske delar med sig av fakta om sig själv eller känslor som du kan ställa följdfrågor om. ”Du nämnde att du längtar hem, är du här på semester?”.
  • Belys vad ni har gemensamt. Ni kanske har barn i samma ålder, har liknande intressen eller kommer från samma stad? Fokusera på det till en början.

Småprat är inte så litet och obetydligt som man kan tro – vi kan dela med oss och få belöning i form av nya relationer om vi bara vågar glänta lite på dörren. Är det inte väldigt uppmuntrande..?

Källa: Ornish Living
Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>