Smördegsknyten med ädelost

Det här är ett busenkelt sätt att göra ett gott tillbehör som samtidigt funkar lite som en sås. Ett riktigt festligt tillbehör till helgmiddagen!

Till fem knyten behöver du:

  • Ett paket smördeg (gärna någon sort som är kvadratisk, men det går bra med vad som helst)
  • Ett paket ädelost av typ en mjuk blåmögelbrie eller liknande. Den här gången tog jag Castello Blue och det blev jättebra.
  • Ett ägg

1. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg upp de tinade smördegsplattorna. Är plattorna rektangulära kan du skära dem kvadratiska och kavla lite så de blir en aning större. De ska vara minst 10×10 cm, gärna större.

2. Dela osten i fem lika stora bitar och placera ut på smördegsplattorna.

3. Vik varje hörn in mot mitten, sedan varje hörn igen mot mitten. Peta ihop alla skarvar så knytet håller tätt.

4. Vispa upp ägget och pensla knytena ordentligt.

5. Grädda i ugnen på 200 grader ca 10 minuter. När de är gyllenbruna är de klara. Kom ihåg att osten är rinnande!

Smaklig måltid!

Foto: Johanna Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>