Sociala medier måste arbeta mer suicidpreventivt

Att uttrycka ett ”rop på hjälp” till medmänniskor inom sociala medier har blivit mer och mer vanligt hos personer i psykiska kriser. Ibland kan det röra sig om att berätta om sitt psykiska mående eller till och med uttrycka självmordstankar, hot till självskadebeteende eller självmordsförsök. Med den utvecklingen måste sociala medier skapa en trygg plattform för både personerna som mår dåligt men även oss medmänniskor där vi kan arbeta suicidpreventivt och för psykisk hälsa på ett effektivt sätt.

Facebook har under flera år arbetat med suicidpreventiva funktioner på den amerikanska marknaden tillsammans med bland andra National Suicide Prevention Lifeline. I år lanserades en mer utvecklad funktion där tanken är att om en person uttrycker självmordstankar eller tecken på psykisk ohälsa så ska vi som medmänniskor kunna rycka ut som hjälp. Som medmänniska kan vi klicka på en funktion vilken automatiskt genererar ett meddelande till personen som mår dåligt. Ett stödjande meddelande går fram som visar att vännerna i kretsen bryr sig om och är orolig för personens hälsa samt med bifogad information om hjälp- och stödorganisationer som finns tillgängliga.

 fbsuicide      fbsuicide2

Urklipp på stödjande och hjälpande meddelande i amerikanska Facebook.

Sociala medier har blivit en stor del av mångas liv och vi är flera som dagligen möter människor som mår dåligt på nätet. Ingen kan bära ansvaret för alla människors mående men tänk om alla sociala medier arbetade preventivt på detta sätt genom att möjliggöra att små men ändå livsviktiga åtgärder genomförs. Kanske är det dags att vi inte bara programmerar in våra ICE-kontakter (In Case of Emergency-kontakt eller närmast anhörig) i våra mobiltelefoner utan det kanske är dags att vi även programmerar in dessa i våra sociala medier. Då kan en person som inte befinner sig i närheten av personen som mår dåligt uttrycka sin oro medan ett automatiskt meddelande går iväg till ICE-personen som i sin tur kan rycka ut som akut hjälp.

Under den svenska plattformen finns ännu inget liknande verktyg men med lite närmare efterforskning på Facebooks egen hjälpsida framgår det att det ändå finns hjälp tillgänglig. Skulle du knappa in ordet självmord i sökfältet på hjälpcenter kommer gedigen information fram för både hur du som medmänniska kan agera om en person i din närhet mår psykiskt dåligt eller om du själv befinner dig i en psykologisk kris. Hänvisningar finns vidare till bland annat Självmordsupplysningen där du kan söka hjälp och stöd.

Har du tips på smarta funktioner som skulle behövas i sociala medier? Hör gärna av dig till oss med tankar och idéer.

Läs mer om hur ungdomar kan stöttas i våra tidigare artiklar:

Källor/bilder:

Facebook lanserar nytt självmordspreventivt verktyg

Center for Suicide Prevention

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>