Soffpotatis eller inte – gör förändringar som varar

Visst är det så att en del människor verkar ha hur mycket energi som helst, är jämt ute i naturen, cyklar eller går överallt och sitter aldrig i soffan mer än tio minuter åt gången? Kanske är du en av dem? Eller kanske är du en sådan som får kämpa dig igenom ett träningspass för få lite motion, åker bil överallt, spenderar mer tid i soffan än på fötterna och bara inte orkar röra på dig?

Det finns forskning som tyder på en viss genetisk faktor som svar på våra olika vanor, men jag är trots det övertygad om att det mer beror på miljö än arv i detta fall. Och att även om du råkar ha arvsmassan emot dig är det alltid möjligt att med lite vilja och tid förändra ett beteende.

Med små förändringar i det vardagliga livet kan man nå långt och här kommer några tips för hur du kan bli mer aktiv.

Ta små steg

Stressa inte med förändringen och gör det prestigelöst. Låt det ta tid och gör en liten förändring i taget. Bestäm dig till exempel för att cykla till jobbet en dag i veckan till att börja med och öka inte på förrän du känner att det är dags för en dag till. Istället för att köpa ett gymkort och börja tokträna kan du vandra i skogen någon gång i veckan. Och om du har för avsikt att ta dagliga promenader, börja i en liten skala och ta kortare promenader. Det hela handlar om att inte ta på sig för mycket på en gång så du blir utmattad och ledsnar efter en vecka, du ska kunna göra förändringar som varar och som genererar vidare förändring.

Fredagsmys i naturen

Fredagsmys är något de flesta svenska familjer tillämpar. Men det behöver inte innebära tacos, chips, godis och läsk framför TV:n.Ta istället med barnen ut, antingen på en cykeltur, promenad, svampplockning, eller om det fungerar till en brygga vid en sjö. Packa en korg med nyttiga snacks som ni kan festa på ute i naturen och låt naturupplevelsen och umgänget bli det viktigaste.

Investera i bra ytterkläder

Dagliga promenader kräver bra skor. Investera i ett par promenadskor som håller hela säsongen. Det finns bra grejer på sportaffärerna för ca 500-600 kr.

För att kunna spendera tid i skogen behöver man kanske gummistövlar,vind-/regnkläder, etc. Dessa behöver inte kosta så mycket. Det finns till exempel gummistövlar på Jula för 79 kr och ullsulor att ha i dem för 39 kr på COOP. Har du dessutom regnkläder kan du cykla i alla väder och har ingen ursäkt att ta bilen.

Bor man där det är kallt på vintern är det väldigt fördelaktigt att ha varma kläder och skor så att man klarar av att spendera några timmar i pulkabacken, till exempel.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>