Sommarlov – tid för återhämtning?

Bristen på återhämtning är den största anledningen till stressymtom. Att ständigt finnas tillgänglig via mobiler och mail är något som mer eller mindre förväntas av oss alla idag. Ofta är det bra. Det är effektivt och enkelt, men det kan också vara en källa till stress.

Moderna studier visar att vi har en kroppsrytm som växlar mellan 90 och 120 minuters aktivitet och 20 minuters återhämtning. Perioderna för rekreation ger möjlighet för uppladdning och lindrar stressyndrom. Det ger oss tillfälle att orka med de ständiga utmaningarna som finns i vardagen.

Tyvärr har många av oss rubbat denna balans mellan aktivitet och vila. Vi bortser från de signaler som visar att vi behöver tid för återhämtning. När vi gjort det under dagar, månader och år är grunden lagd för alla möjliga stressymtom.

Jag hoppas att du tar dig tid för återhämtning under denna sommar. Att du släpper alla måsten för en stund och låter dig bara få vara. Att du tränar dig på att göra just ingenting. Med dessa ord vill jag nu önska dig en underbar och trevlig sommar!

Av Tanja Pitkänen

Bild: SXC

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>