Sömnbrist gör hjärnan hungrig – och ökar risken för övervikt

Ny forskning från Uppsala universitet visar att den del av hjärnan som bidrar till människans aptitkänsla påverkas av sömnbrist. Dåliga sömnvanor kan därför påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt.

Forskarna har tidigare påvisat att en enda natt av total sömnbrist hos unga vuxna män minskade omsättningen av näringsämnen påföljande morgon. Forskningen visade även att försökspersonerna fick ökade hungernivåer vilket indikerar att sömnbrist påverkar hur vi uppfattar mat.I en ny forskningsstudie har man nu systematiskt undersökt vilka regioner i hjärnan som styr vår aptit. Med hjälp av magnetröntgen (fMRI) har forskarna undersökt hjärnorna hos 12 normalviktiga manliga studenter medan de fick titta på bilder av olika livsmedel. Sedan har forskarna jämfört skillnaderna som uppstod efter en natt med normal sömn och efter en natt utan sömn.

Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta. När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt. Därför är det viktigt att sova ungefär åtta timmar varje natt för att hålla en stabil och hälsosam kroppsvikt.

Källa: Pressmeddelande från Uppsala universitet

Bild: SXC

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>