Sopor i ropet: Rude Food – Sveriges första matsvinnsrestaurang

Hushåll har nyligen pekats ut som en av de största bovarna till matsvinn i Sverige. Som en motprotest har det i Malmö startats ett projekt för att öka uppmärksamheten kring matsvinn. Genom att ta tillvara på maten som ingen vill ha förvandlar Rude Food sopor till nya spännande rätter.

rudefood

I Mitt Möllan i Malmö ligger Rude Food, Sveriges första matsvinnsrestaurang. Idén med projektet startade på ett möte som Zeenath Hasan, ägare av restaurangen Tapori Tiffin, tagit initiativ till. På mötet diskuterades bland annat matsvinn och de kom då på idén att starta en verksamhet för att ta tillvara på ätbar mat som annars hade hamnat i soporna.

Genom samarbeten med affärer, bageri, bönder och restauranger tar Rude Food tillvara på överbliven mat och lagar nya rätter till catering och brunch. Rude Food får under veckan mat som kan ha skönhetsfel, datumen börjar närma sig på eller som ska slängas av andra anledningar. Eftersom Rude Food är helt beroende av vad de får för mat kan gästerna aldrig veta vad som väntar dem. Beroende på hur mycket och vad för slags mat Rude Food får består ca 70-90% av maten av matsvinn.

Att äta brunch på Rude Food kostar 100 kr vilket några kan rynka på näsan åt eftersom maten från början var gratis. Rude Food har dock avsiktligt valt att ta ett högre pris eftersom de vill jämföra sig med vanliga restauranger och skapa medvetenhet om matens verkliga pris och de problem som billig mat medför.

I dagsläget drivs Rude Food enbart av volontärer men intäkterna de får sparas för att de ska kunna anställa en kock som lättare ska kunna ha överblick över maten de får och samordna med cateringuppdrag. Rude Food har också flera långsiktiga ambitioner. De har cirka 40 volontärer med olika bakgrunder och en av deras planer är att ta fram en kalkyl som visar hur mycket man sparar på miljön genom att äta på Rude Food jämfört med en måltid hemma. Och om verksamheten lyckas gå så bra att det blir pengar över ska överskottet gå till välgörenhet.

Tips för att minska matsvinnet hemma:

 • Se över kyl och frys, ät upp mat innan den blir för gammal.
 • Stirrar du dig blind på datum? Lär dig lukta, titta och smaka på maten för att se om den är ätbar.
 • Rester över? Spara det till dagen efter, de kanske blir goda på en smörgås eller i en omelett.
 • Bor du ensam? Undvik storpack, ibland blir man lurad att köpa för mycket av något som ändå hamnar i soporna till slut.

Mer att läsa

3 kommentarer

 1. 1

  Hej (igen) Natalie. Vad välskrivna och intressanta inlägg du skrivit! Grym restaurang, mer sånt vill vi se! Lär bli ett besök där när man har vägarna förbi. Förstår att folk rynkar på näsan åt det, men det slängs sånna otroliga mängder käk att om det finns möjlighet att använda det så tar man chansen. Har du själv testat maten där? #mersmak #ingenstalkerbarakostomiljöintresserad

  • 2

   Hej! Nu har jag missat något, har du kommenterat något annat?
   Tack så mycket, vad glad jag blir! Helt rätt, varför kasta mat som är ätbar?
   I samband med att jag skrev artikeln jobbade jag där under en brunch och just den dagen rullade jag vinbladsdolmar som (om jag får säga det själv) blev fantastiska! Sen vet man ju aldrig vad man kan vänta sig eftersom råvarorna kan skifta. Tyvärr har brunchen sommarstängt nu men jag ska försöka jobba lite fler helger i höst tänkte jag. Du borde absolut passa på att testa om du får chansen.

   • 3

    Haha kanske skulle ha klickat på facebookprofilen innan jag svarade, insåg precis varför du skrev igen. Men då har du ju i alla fall inte allt för långt bort så du får testa när brunchen öppnar igen. 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>