Söta kattvideor har positiv effekt för hälsan

Är du en av alla miljoner användare som gillar att titta på klipp med katter som gör ursöta saker? Fortsätt med det! Forskare säger att de där härliga känslorna du får av det faktiskt kan ha en positiv effekt på din hälsa.

I den amerikanska studien deltog nästan 7000 personer, och bland dem var det vanligast att titta på kattvideor dagligen eller två till tre gånger i veckan. Efter att ha sett söta katter göra söta saker uppgav 72% av deltagarna att de upplevde fler positiva känslor än innan, och att de kände mindre negativa känslor (t ex oro, ångest, irritation och nedstämdhet). De kände även oftare välbehag än skuld, trots att de flesta tittade på kattvideor under arbets- eller studietid. Det kan alltså löna sig att ta några minuters paus och njuta av ”Funny Cat Videos” då och då.

Vad som orsakar denna positiva effekt går rapporten inte in på så noga, men forskarna uppger att roliga kattklipp skulle kunna fungera som terapi. Hemma har vi provat att ta pauser i läxläsning med att skratta åt roliga katter, och det har fungerat fint mot ett uppstressat sinne (helt ovetenskapligt dock).

Vi kattägare kan njuta av söta stunder och roligheter IRL också… (Läs gärna: Därför kan djur (riktiga, virtuella eller robotar) förbättra din hälsa)

Mer att läsa

3 kommentarer

  1. 2

    Alltså, den andra filmen med terapikatterna säger allt bara genom att titta på människors minspel och uttryck – värmer själen!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>