Spenatpaj med tomat och pesto

Detta är en vegetarisk paj som är utmärkt till diverse bjudningar eller när man känner för lite vardagslyx. Dessutom ger den lite extra fibrer då degen innehåller lika mycket grahamsmjöl som vetemjöl.

Pajdegen:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • ½tsk salt
  • 125g smör eller margarin

Fyllning:

  • 350 g spenat
  • 250 g körsbärstomater
  • 3-4 msk pesto
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2,5 dl riven ost
  • salt och peppar

Gör så här:

Börja med pajdegen genom att blanda mjöl och salt. Lägg sedan i kylskåpskallt fett, skuret i små bitar. Smula sönder fettet så att det blir en smulig deg. Tillsätt sedan vatten och arbeta sedan ihop det till en deg. Tryck ut degen i en pajform eller någon liknande ugnssäker form. Nagga pajskalet och förgrädda degen ca 10 min i ugn på 225 grader.

Efter att förgräddningen är klar ska degen svalna en aning. Under tiden kan man göra fyllningen på följande sätt:

Börja med äggstanningen genom att blanda mjölk, äggen, peston och osten samt salt och peppar. Skär sedan tomaterna i mindre delar.

När degen är lite svalare lägger man på spenaten på den och gör likadant med tomaterna. Sedan hällar man på äggstanningen och gräddar pajen i mitten av ugnen i ca 45 min på 225 grader.

Smaklig måltid!

Foto: Lotta Mårtensson

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>