Stephan Rössner: Vem vann fettkriget?

Det pågår sannerligen ett fettkrig i Sverige, med Livsmedelsverket och deras kostexperter på ena sidan och förespråkarna för hög fett/låg kolhydrat-kost på andra sidan. På Umeå universitet gästföreläste idag Stephan Rössner, professor, Hälsoinriktad beteendemedicin och Överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Ämnet var just fettkriget.

Stephan Rössner höll en saklig och öppen föreläsning med möjlighet till dialog för de blivande kostvetare och dietister som lyssnade. Han var noga med att poängtera att man faktiskt kan överleva och må bra på extremheter som bara potatis eller bara fett och protein, och att de råd som ges egentligen kan varieras hur som helst. Den viktiga poängen i hans föreläsning var att media gärna och villigt livnär sig på människors benägenhet att söka snabba lösningar. Vidare finns enligt Rössner enhälliga belägg för att det ändå i slutändan handlar om energitäthet då man vill minska i vikt.

Många gånger hör man som argument till dieter med hög fetthalt och låg kolhydrathalt att ”det var så man åt på stenåldern”. Enligt Rössner vet man faktiskt inte så mycket om stenåldersmänniskans matvanor. För övrigt vandrade man långa sträckor för att få tag i maten (motion!). Dessutom var det väldigt fördelaktigt att samla på sig fett för överlevnad, framför allt för kvinnan där fettet var en försäkran om fruktsamhet.

Det försiggår ren pajkastning på sandlådenivå i dagens kostdebatt och jag tänker inte gå in mer på detaljerna då de flesta redan är medvetna om dessa och kanske till och med ”valt sida”. Dock vill jag poängtera att oavsett vilken ståndpunkt man har i denna diskussion, är det väldigt viktigt med saklighet och en villighet att följa forskningen. Att forskare och resultat kritiseras för att vara ”köpta” eller ”oriktiga”, det kan inte jag svara för. Men det måste finnas en villighet att ge sig in och läsa dem – hur ska man annars kunna avgöra om det stämmer eller inte? Jag tycker det ska bli väldigt spännande att se vad som händer framöver inom detta område i forskningen världen över. Kanske får vi helt nya kostråd om tio år, kanske inte?

När Stephan Rössner blir tillfrågad om sina bästa råd för viktminskning, ger han alltid samma svar: ”Spring mer, käka mindre.”

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>