Superkropp – vad är det?

I Aftonbladet finns ett reportage om en tjej som fått tillbaka sin ”superkropp” efter en graviditet. På bilden vars text lyder ”Anna Fernette innan hon börjat med träningen…” är hon inte bara uppenbart gravid utan även smal vilket är synligt på armar, ben och ansikte. Bilden under illustrerar hennes ”superkropp” där hon inte verkar ha ett uns fett på kroppen.

Nu handlar detta inte om att döma Anna Fernette, men de signaler som Aftonbladet skickar ut genom reportage som detta är inte hälsosamma. Det är tydligen inte bara fult och ”icke-super” att vara normalviktig och gravid, utan att man nästan måste se ut som ett skelett med rippade muskler för att ha en ”superkropp”. Varför handlar det bara om utseende? En superkropp är väl en kropp som är frisk?!

Vidare får man heller inte glömma att många inte kan träna på ett sådant sätt att man blir ”rippad”. Det finns en uppsjö anledningar till det. Och man kan faktiskt vara mycket vältränad trots att alla muskler inte är definierade.

Sedan undrar jag också varför man automatiskt får bättre självkänsla genom att få en så kallad ”superkropp”. Jag tror att självkänslan är något man behöver jobba på innan en eventuell viktnedgång, för ätandet är ofta bara ett symtom på den dåliga självkänslan. Om det är så, så kommer självkänslan aldrig att bli bättre bara genom en viktnedgång, och det är heller inte säkert att viktnedgången kommer att bli varaktig om man inte först får bukt med självkänslan och anledningen till varför man äter fel.

 

Mer att läsa

25 kommentarer

 1. 1
 2. 3
 3. 5

  Jättebra skrivet! Hur kommer det sig att media alltid drar parraleler mellan smal kropp = lycklig..?
  Under det ”superkropp” kortet står det att hon är tillbaka i trimm efter 3 månader…. 3 månader? Då ser jag hellre en mamma lite ”överviktig” som lägger tiden på sitt nyföddabarn, än på att hänga på gymet för att se snygg ut… Tycker bilden dom ger är HELT fel ute!

  Kram!

 4. 7

  usch – jag mår verkligen dåligt av att se att dessa ideal och galet snedvridna attidyder förmedlas i svensk media. Vem säger att det här är friskt? Tre månader från vackert naturligt gravid till senor och ben? Det osar osunt leverne och störningar… Men det behöver ju inte vara fallet.

  Bra kommenterat Johanna!

  • 8

   Nej det är lätt att döma, vilket kan vara svårt ibland att avstå ifrån. Men huvudsaken man ifrågasätter värderingar och riktar in sig på själva media och inte enskilda individer så funkar det ju. 🙂

 5. 9

  För mig ser den övre bilden mycket mer hälsosam ut, där ser jag en frisk kropp som orar bära ett helt barn och en tjej som ler åt livet.
  Men på nedre bilden ser jag bara en ångestfull person som är mer eller mindre besatt av sin träning och kosthållning.
  Det är så JAG ser på det, och jag tror inte att det är hälsosamt att hålla på så där som hon har verkat göra.

  Så jag håller helt klart med dig! Bra skrivit ännu en gång 🙂

 6. 11

  Fantastiskt inlägg Johanna!

  Tack för det. Dina ord gjorde att jag blev om än ännu mer stolt över min kropp som burit fyra ungar och att den är så stark!

  JAG har en superkropp trots att den inte ser ut sådär 🙂

  KRAM

 7. 14
 8. 16

  Hej Johanna!

  Vad bra att du skrivit om denna artikel. Jag har varit ”förbannad” på den enda sedan Aftonbladet publicerade den. Jag gjorde nyligen ett program ”Det blir bättre” och berättade där om mina ätstörningar (1995-2008). Jag har lidit en kort tid av anorexi, sedan ortorexi i över tio år och sist av bulimi i åtta och ett halvt år.

  Anna är säkert en väldigt trevlig person, men det är fruktansvärt att hon får ge råd och uppmuntra kvinnor att gå ner till 10% kroppsfett! Då är man ortorektiker. Jag hade 9-10% kroppsfett under mina år som ortorektiker. Jag hade väldigt sällan mens under de åren. För att hormonerna skall kunna fungera normalt och ta sig runt i kroppen, behöver en kvinna 20-30% fett.

  En sak som också förbryllar mig ang Annas artikel är att hon inte verkat bry sig om amningen? Jag kan inte tänka mig att det är optimalt för produktionen av bröstmjölk att inte äta kolhydrater och banta så hårt.

  Tack än en gång att du tog upp detta i din blogg!
  Bästa hälsningar, Linda

  • 17

   Hej Linda!

   Stort tack för din kommentar, det gjorde hela min dag! Det är verkligen ett viktigt ämne och jag blir så glad att du står upp emot dessa sneda ideal.

   Ja, det verkar sannerligen underligt att man sätter sin egen hälsa före sitt barns. Tyvärr ser det nog ut så på många håll. 🙁

   Tack igen för din kommentar!

 9. 19

  Hm, jag håller faktiskt inte riktigt med. Det är trist att det så ofta är väldigt deffade kroppar som associeras till ”superkroppar” i media eftersom hälsa och vältränade kroppar har många ansikten, men tycker det är en överdriven reaktion.

  För det första så bör man ju ha i åtanke att Fernette tränar i fitness, vilket gör att hennes definition av ”tjock” eller överviktig sannolikt är betydligt annorlunda än den gemene man har om vikt. Hon ser frisk, glad och normalviktig ut på gravid-bilden. Men det är inte en viktklass hon själv trivs i och det är överdrivet att säga att det är ”skinn & ben” på bilden efter viktnedgången och hård träning. Likaså att hon skulle se ut som något skelett? Det gör hon verkligen inte. I min mening ser hon ut som en målmedveten och sunt vältränad tjej och förmodligen så har hon deffat inför fotograferingen dessutom.

  Att hennes kropp bara skulle vara ”Senor och ben” eller en ”ångestfull person” som det skrivs i kommentarerna säger väl mer om era förutfattade meningar om Anna än hur det i själva verket ligger till? Vissa trivs i den viktklassen, vissa älskar att träna och se tydliga resultat, andra vill vara kurviga, vissa normalviktiga, andra bryr sig inte alls etc.

  Likaså tycker jag att det är fördomar att förutsätta att det skulle vara ”fult” att inte ha en superkropp (var medveten om att Aftonbladet lockar läsare med saftiga rubriker/ det är Wellnessdelen/ fitta kroppar har höjts till skyarna senaste decenniet) eller att det bara handlar om utseende. Artikeln beskriver ju att hon tränar för att orka med vardagen, få tid för sig själv och för att hon trivs med det – i motsats vad hon gör efter 20 gravidkilon. Att förutsätta att hon har ett destruktivt förhållande till träning är lite farligt. Hon väger 62 kg till sin 174 cm. Det är en idealvikt enligt de flesta skalor & rekommendationer.

  Det sistnämnda med självkänsla håller jag dock med om.

 10. 20

  Hej Malin och kul att läsa din åsikt! Jag förstår hur du menar så jag ska försöka bemöta det du skriver.

  Att Anna som person har en bild av sig själv i relation till sin fitnesskropp förstår jag, och det är en sak. Men att Aftonbladet inte kan särskilja på henne och andra, ”vanliga” tjejer, det är DET som är under kritik. Detta syns speciellt tydligt i reportaget de nyligen gjort, som Petra skriver om.

  Du har helt rätt i att det inte ska vara Anna vi dömer, utan Aftonbladet. Det ÄR inget fel på att vara vältränad, men Aftonbladet ska inte sätta ut det som det normala, med tanke på just det som Petra skriver – att vanliga människor inte har tillgång till utrustning, tid och möjlighet som till exempel detta par har.

  Sedan vill jag påpeka att hon faktiskt inte är i sin idealvikt. För 174 cm är det 67 kg – men i hennes fall man man inte räkna BMI eftersom hon inte har ”något” fett på kroppen. Hade hon vägt 62 kg utan alla muskler hade det varit en annan grej.

  Vill man vara vältränad och mår bra av det – shoot! Självklart. Men de som inte fixar det ska inte gå omkring och ha dåligt samvete för att man inte når upp till idealet som utmålas som det normala. Det är inte OK!

 11. 21

  Hej igen

  Aftonbladets Wellness-bilaga är ju tänkt som en inspirationskälla och ge motivation till träning & sundare livsvanor – inte att tvinga tjejer att se ut som Fernette-kopior. Tror det är viktigt att man förstår det, visst har medier en stor påverkanskraft på personer med osäker självbild, men samtidigt får man ju vara medveten om att individen själv har en möjlighet att källkritiskt granska det som representeras i medier och vilka ideal man förespråkar.

  Om man själv har förmågan att filtrera det man läser så tror jag man inser det. Självklart kan aftonbladet särskilja mellan andra ”vanliga” tjejer och Anna Fernettes superomvandling till ”superkroppen” – men man väljer att reproducera bilden av en superdeffad & vältränad kropp med lite fettdepår eftersom det kommersiellt säljer & anses vara idealistiskt.

  Att sen ordvalet ”superkropp” är en fjantig överdrift och ger en hel del felaktiga & dumma associationer är dumt, men det är sannolikt inte vad Fernette sa utan rubriksättarna på Aftonbladets förtjänst.

  Sen förstår jag inte riktigt – vadå ”vanliga människor har inte tid till utrustning, tid & möjlighet” – man tar sig väl tiden om man brinner för det, likväl som man bosätter sig på gymmet/i löpspåret om man strävar efter en så pass vältränad kropp. Ska man använda samma logik i andra sammanhang har ju inte alla möjligheter, tid och utrustning att äta nyttig hälsomedveten kost heller – för det kräver resurser, kunskaper & tid.

  Idealvikt enligt vem? Hon har förmodligen en mer finlemmad kroppsbyggnad än många andra och kan utan några större hälsobekymmer gå ner till 10% kroppsfett. Alla kan det inte, men vissa kan det. Jag har kompisar inom fitness samt vänner som knappt ens tränar men har samma låga fettprocent/kroppsbyggnad utan att lida av vare sig ortodexi, ätstörningar, destruktiv livsstil eller får konsekvenser av det.

  Det är rekommenderat att ha över 20% kroppsfett som kvinna – men det finns undantag precis det gör på manliga sidan. Brad Pitts superdeffade slimmade kropp är idealt för många killar, inte alla har möjligheten att bli så – men vissa har det och varför då smutskasta dom och förutsätta att det föreligger problematik?

  Ingen kräver att man ska gå runt och ha dåligt samvete över att man inte ser ut som Anna. Visst kan man jämföra sig och tycka att man är tjock i jämförelse, men då får man ju ta och se över sin egen självkänsla och kroppsuppfattning istället för att kräva att alla andra ska vara stöpta i samma ”vanliga” form som en själv.

  Känns som om jag är bångstyrig och tvärtemot nu, men tycker inte man kan anklaga vare sig Anna eller Aftonbladet till att uppmuntra osunda ideal genom den artikeln. Ser man till en helhet – så visst – man kanske inte uppmuntrar till en större kroppshydda särskilt ofta – men i Fernettes specifika fall så ser jag inte denna katastrofala representation av osunt leverne direkt.

  Vi vet inte särskilt mycket om henne förutom hennes utseende, vikt, kroppsfett & intresse för hård träning. Huruvida det föreligger någon sjukdomsbild eller dylikt är ganska otäckt & onödigt att överhuvudtaget börja spekulera i. Sådana diskussioner borde ägnas åt faktiska uppenbart sjukliga ideal som exempelvis Kissie (som verkligen har ätstörningar) visar upp och agerar för (förmodligen just pga sjukdomen) – dessutom i stor utsträckning för yngre tjejer. Ser ju hellre att folk inspireras till att träna hårt, lägga energi på sig själv och uppnå sitt mål men ändå se frisk ut i jämförelse med exempelvis Kissies pro-ana figur. Men men, det är väl en annan historia.

 12. 22

  Det viktigaste att komma ihåg är att alla inte kan sålla i mediabruset, särskilt inte de med vacklande självbild eller svag självkänsla. Många är lättpåverkade i vissa åldrar i livet och det är så lätt att hamna snett då om man inte besitter verktygen att sålla.

  Att reproducera snedvridna ideal i artikelfrom ÄR att påverka samhället i den riktningen. Det är press-världen oerhört medveten om.

  Johanna – du är en förebild som skriver sådana här inlägg och vi är många många som håller med dig.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>