Svälja eller smörja? Superfoods som mat och hudvård

”Skönhet kommer från insidan” sägs det – numera även av hälsoexperter, som menar att vårt utseende speglas av hur vi mår och vad vi stoppar i oss. Men ärligt talat, visst kan det vara trevligt att ibland få tro att skönhet även kan komma från utsidan? Och då är det bara att lyssna på hudvårdsexperterna, som predikar hur olika ämnen i ansiktskrämer påverkar vår look. Livskick har här tittat närmare på några trendiga råvaror som faktiskt sägs förbättra både hälsan och huden – allt för att du själv ska kunna välja: svälja eller smörja?

Att hud och hår påverkas av vad vi äter är ingen hemlighet. Generellt menar många att så naturliga råvaror som möjligt är det bästa valet, både för ett allmänt välmående och en välmående hud. Vill man dessutom ta hand om huden från utsidan, med olika typer av kosmetiska produkter och krämer, förespråkas faktiskt också allt oftare ämnen tagna från naturen. Här går vi igenom 7 livsmedel som är heta, både på hälso- och hudvårdshimlen.

Alger

sushi

Bild: Livskick

Varför svälja?
Listan över superkrafter som denna havsväxt (som kommer i mängder av former och arter) sägs ha på kroppen är lång, och många gånger överdriven av företag som vill sälja gröna pulver och dyra ”chips”. Sant är dock att alger innehåller vitamin A & C, samt kalcium. Dess främsta egenskap är förmodligen dock det goda innehållet av jod, något många riskerar att lida brist av och som kan orsaka problem med sköldkörteln. Andra orsaker att äta alger är att det så klart ser coolt ut att dricka äckelgröna drinkar, samt att sushirullar görs av dem (och alla gillar väl sushi…?).

Varför smörja?
Alger har använts för skönhetsvård i tusentals år – och nya goda egenskaper som gör dem passande som sådan upptäcks fortfarande. Eftersom det finns så många sorters alger är det svårt att peka på en enskild fördel, men exempel är: förbättrar elastinet i huden (=mer elastisk =mindre rynkor), ökar kollagen-halten (=mjukare, smidigare hud) och tillför algsyra (som jämnar ut hudtonen och ger visst UV skydd). Alger innehåller också flera vitaminer och antioxidanter som även huden kan ta upp. Ett tips är dock att titta efter ingrediensen i godkända hudkrämer, snarare än att plocka egna blad från havet. (Både för att undvika allergiska reaktioner och för att, tja, inte se helt galen ut.)

Choklad

Varför svälja?
Historiskt har choklad – eller kanske snarare kakao – använts som medicinalväxt för en mängd åkommor, i över 2000 år. På senare tid har man också rent vetenskapligt börjat bevisa att vissa av kakaons beståndsdelar faktiskt har hälsofrämjande egenskaper. Främst är det innehållet av flavonoider som intresserat forskarna. Detta ämne har visat sig agera helande i växter, samt skydda mot skadedjur. Hos människor kan det minska risken för många kroniska sjukdomar, såsom cancer, stroke och hjärtproblem. Men… vem bryr sig? Choklad äter man väl för att det är gott?

Varför smörja?
Kakaosmör har en extremt krämig konsistens, något som gör att det mjukgör, återfuktar och smörjer huden. Antioxidanterna i kakaon hjälper också till att skydda huden och kan motverka mörka fläckar och rynkor. Kakaosmör tillhör en av de mest stabila fetterna, vilket gör att produkter med det som innehåll håller längre än många andra feta krämer. Dessutom är kakaosmör-krämer givetvis en dröm för den som älskar doften av choklad!

(P.s. Det finns ingen forskning som visar att chokladätande ger finnar. Så det så!)

Grönt te

te

Bild: Livskick

Varför svälja?
Grönt te anses vara en av världens mest hälsosamma drycker och har det största antioxidant-innehållet av alla teer. Flera studier visar samband mellan grönt te och lägre risk för cancer, samt att ämnen i teet verkar kunna minska tumörtillväxt. Den som dricker stora mängder verkar också ha en minskad risk att drabbas av hjärtproblem. En varm kopp super-ämnen bidrar dessutom till allmänt välmående, såväl fysiskt som psykiskt. Och visst känner man sig lugn och fräsch av att sippa grönskimrande varmvatten?

Varför smörja?
Flera av antioxidanterna i grönt te funkar fint även på utsidan av kroppen. De kan till exempel bygga kollagen, minska inflammation och motverka solskador. Grönt te anses milt för huden och ses som säkert även för den med känslig hy.

Granatäpple

Varför svälja?
Även dessa små pärlor är antioxidantrika och allmänt välgörande, samt förmodligen cancerbekämpande. Enzymer i juicen från granatäpple är också bra för matsmältningen och kan tunna ut blodet, vilket kan minska risken för kärl-problematik. Granatäpple innehåller relativt höga doser järn, som kan förbättra blodvärden och öka energi. Dessutom måste granatäpple, både till färg och form, vara en av de absolut vackraste frukterna att piffa sin mat med!

Varför smörja?
Granatäpple verkar kunna minska inflammation på huden och därmed få huden att se rynkfri ut, samtidigt som det skjuter upp framtida nedbrytning. Att smörja med granatäpple verkar öka hudens egen förmåga att reparera sig. Eftersom ämnen i granatäpple har en förmåga att ta sig djupare ned i hudens lager ger produkter med frukten en mer genomgående effekt, som till exempel ordentligt med fukt till torr hy.

Gurkmeja

Varför svälja?
Gurkmeja består främst av ämnet kurkumin, som på senare tid visat sig ha flertalet superkrafter. Det är extremt inflammationshämmande och en stark antioxidant. Kurkumin ökar också ämnen i hjärnan som förbättrar dess förmåga, och minskar risken för degenerativa sjukdomar som alzheimers. Även mot cancer verkar ämnet kunna ta en rejäl fight. Dessutom har ju gurkmeja en fantastiskt gul färg som snyggar upp nästan vilken mat som helst! (Och du: det är betydligt billgare att köpa än saffran…)

Varför smörja?
Även på huden motverkar gurkmeja inflammation. Det kan också dämpa melaninproduktionen i solljus, och därmed förhindra solfläckar. Trevligt nog är ämnet också säkert att använda på huden. Eftersom irritation, inflammation och solskador alla utgör orsaker till hudens synliga åldrande kan gurkmeja anses vara en superprodukt för anti-agekrämer.
(P.s. det går förmodligen att fixa extrakt av ämnet som saknar gurkmejans naturliga färg – välj sådana produkter snarare än att måla dig själv knallgul med innehållet i kryddlådan!)

Kokosolja

kokosnot

Bild: Pixabay

Varför svälja?
Trots att kokosolja är ett mättat fett (som vi ju lärt oss undvika), har det visat sig vara av en hälsofrämjande typ som får kroppen att arbeta på positiva sätt för flera olika områden. Laurinsyran i oljan kan vara bakteriedödande och verkar minska risken för hjärtproblem. Dessutom är kokosolja bra att steka i. (Läs mer om kokosolja här). Att oljan varit superhet hos innefolket (ja, ni vet hälsobloggare och kändisar och sånt) på sistone gör ju dessutom att man känner sig som en stjärna bara man köper en burk!

Varför smörja?
Som alla oljor verkar kokosolja mjukgörande och smörjande. Laurinsyran agerar bakteriedödande även på huden, och kan därför eventuellt motverka akne. Använt i håret kan det ta bort mjäll och fungerar även här fuktgivande. Som en naturlig olja utgör kokosen också ett bra alternativ för den som vill undvika mineraloljor (som är en biprodukt av bensintillverkning) i sin skönhetsvård.

(P.s. I researchen för denna artikel stötte jag på en fråga om kokosoljan tas upp av huden och därmed ”gör dig fet”. Som svar på detta: 1) Nej! 2) Skärpning!)

 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det som är bra för insidan även kan vara bra för utsidan. Och att trender passar på att slå igenom på flera områden när de ändå håller på. Viktigast att komma ihåg är dock: Svälj sånt du tycker är gott och mår bra av! Smörj dig med sånt som får dig att känna dig snygg (utan att ruinera dig)!

Källor:

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>