Sveriges favoritknöl går upp i ringen med sötpotatisen

Idag är det Potatisens dag, som firas i hela landet under den tid på året då tillgången är som störst. När nya livsmedel ökar i popularitet händer det ibland att äldre, välbekanta livsmedel glöms bort, eller – som i potatisens fall – får dåligt rykte och skambeläggs. Sötpotatis är ett exempel på livsmedel som har blivit populärt på senare år och som i media har beskrivits som ett mer näringsrikt och bättre val än vanlig potatis. För att alla ska kunna fira Potatisens dag utan dåligt samvete reder vi här ut om det ligger någon sanning bakom potatisens dåliga rykte. Sötpotatis eller vanlig potatis – vem vinner fighten?

potatisens dag

Att sötpotatis har fått ett så pass bra rykte på bekostnad av vanlig potatis är synd då det har uppkommit på det felaktiga antagandet att det har ett mycket bättre näringsvärde. Jämför man näringsinnehåll mellan sötpotatis och potatis visar det sig att skillnaden inte är så stor, varken när det gäller kolhydrater, protein, fett, fibrer eller övriga näringsämnen. Potatis är ett mycket näringsrikt livsmedel. Enligt en rapport utförd av Livsmedelsverket bidrar en portion kokt potatis med mer än 20% av rekommenderat dagligt intag av vitamin C, niacin, vitamin B6 och kalium. Tvärtemot vad många tror innehåller potatis till och med ett något högre innehåll av protein och en lägre mängd kolhydrater än sötpotatis.

Sötpotatis är också dyrare än potatis och odlas oftast i tropiska länder vilket gör att de kräver en betydligt längre transport och mer bevattning än vanlig potatis. Potatis är däremot ett av våra billigaste och mest klimatsmarta livsmedel. Eftersom potatis kan odlas i Sverige krävs inga långa transportsträckor från jord till bord och potatisen kan ätas utan någon resurskrävande förädling.

Potatisen står sig alltså väl i matchen emot sötpotatisen, både vad gäller näringsinnehåll och miljöaspekter. Med det sagt ska man självklart fortsätta äta båda sorterna så länge man tycker att det är gott. Trots de liknande näringsinnehållen är de olika livsmedel med olika smaker. Experimentera i köket! Både potatis och sötpotatis kan till exempel användas i soppor, ugnsgrillas, kokas eller användas till puré eller mos.

Annica Långvall potatisbullar med gurksås

Potatisbullar med purjolök, färgade med gurkmeja och toppade med gurksås – en modern tolkning av en klassisk potatisrätt.

Vill du läsa mer om näringsinnehållet i potatis och sötpotatis? Kolla in den här jämförelsen.

Källa: Potatisakademien.se

Foto: Annica Långvall

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>