Ta med Alladin-asken under misteln i jul – så kan du vara nyförälskad till nyår

När den potentiella partnern uppvaktar med en chokladask tänker du kanske ”dålig fantasi”, men sötsakerna kan faktiskt öka chansen att ni ska falla för varandra. Söta smaker och söta känslor hänger ihop på fler sätt än vi anat, så är du ute efter nyförälskelse (eller kanske bara en nyårs-flört?) ska du satsa på något sött från julbordet.

choklad

När vuxna människor blir kära har de en tendens att börja prata som godissugna barn: ”Sötnos” hit och ”Honey” dit. Men att vårt språk innehåller dessa sockrade metaforer är ingen slump – kopplingarna mellan sensoriska upplevelser och känslomässiga sker faktiskt i hjärnan. Till exempel så är samma del av hjärnan aktiv när du känner fysisk värme som när du upplever empati eller tillit, och samma del av hjärnan aktiveras av fysisk såväl som emotionell smärta.

Senast ut i raden av bevis på att yttre sinnen och inre känslor är sammankopplade är studierna som bevisar att sötma och kärlek korrelerar: i ett par olika utformade tester fick människor möta nya, potentiella partners samtidigt som de åt eller drack någonting. Resultaten visar att de testpersoner som åt något sött eller drack sötad dryck var klart mer positivt inställda till ett eventuellt förhållande, och bedömde den de mött mer romantiskt än de deltagare som fått något salt att tugga på.

Att vi blir tillfälligt på bättre humör av att smaka på sötsaker är visserligen redan känt, men studieresultaten visar att den romantiska faktorn inte var direkt kopplad till ett allmänt gladare sinne, utan faktiskt kom helt av sig själv. Däremot kunde inte samma effekt visas när det gällde personer som redan befann sig i en relation och skulle bedöma denna. Forskarna tror att detta beror på att det då finns så mycket mer information och beslutsunderlag att luta sig mot, att den söta smaken inte spelar någon roll för hur varma känslor upplevs.

Forskningen visar med andra ord att du blir mer positiv inför en ny romans om du i samband med mötet får känna söta smaker. Förmodligen är det därför vi gärna dukar upp något sött vid olika sociala tillställningar.

Kanske värt att fixa några extra skålar med den där saffranspannacottan till julfesten ändå…?

Källa: Psychology Today

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>