Tacksamhet – en mirakelmedicin för bättre hälsa

I slutet av förra månaden firas tacksägelsedagen i det stora landet i väst. Kanske borde vi ta till oss denna högtid på samma sätt som allt fler av oss börjat fira Halloween? Forskning visar nämligen att tacksamhet gör oss både friskare och lyckligare.

Bild: Pixabay

Det kan räcka med en rejäl förkylning. Många är vi som i de värsta frossbrytningarna svurit dyrt och heligt att från och med nu uppskatta vår friska kropp. De flesta av oss glömmer dock snabbt våra löften och fortsätter som tidigare. Att ständigt vilja förbättra oss själva och vår tillvaro är en mänsklig instinkt. Men att ständigt fokusera på vad vi saknar, riskerar att göra oss stressande, olyckliga och i värsta fall sjuka. Botemedlet heter tacksamhet.

Vad är tacksamhet?

Tacksamhet är en positiv känsla över något vi har, stort eller smått. Vi kan känna tacksamhet gentemot vår partner som finns där för oss i vått och torrt, över det vackra vädret just idag, över ett nytt, spännande jobb eller en god kopp kaffe. Forskning visar att människor som upplever tacksamhet sover bättre, har lägre blodtryck, ett bättre immunförsvar och färre inflammationer. Dessa personer upplever också mindre smärta, har lägre halter av stresshormonet kortisol och skattar sin egen hälsa högre än andra. Tacksamma personer är mer benägna att ta hand om sig själva och sina kroppar och har en bättre självkänsla.

Varför fungerar det?

Det är känslorna som frigörs när vi upplever tacksamhet som påverkar hälsan positivt. Att aktivt fokusera på det vi är tacksamma över flyttar fokus till det som är bra, vilket väcker känslor som glädje, lugn och tillfredställelse hos oss. Sådana positiva känslor minskar stress, nedstämdhet och frustration, vilket i sin tur leder till hälsofördelar som sänkt blodtryck och bättre sömn. Tacksamhet över vad vi har just nu hjälper oss att befinna oss i nuet och att utgå från oss själva, istället för att jämföra med andra. Det innebär både mindre stress och mindre avundsjuka och ånger. Vi blir helt enkelt lugnare, gladare och nöjdare, både med livet och med oss själva.

Öva upp din tacksamhet

Att öva tacksamhet är ett enkelt sätt att må bättre. Vad vi är tacksamma över spelar ingen roll, det spelar heller ingen roll om känslan av tacksamhet kommer spontant eller är resultatet av en medveten handling. Allt som behövs är en medvetenhet; en vana att regelbundet reflektera över de positiva saker som finns i livet precis nu. Spendera till exempel en stund varje kväll med att skriva upp tre saker du är tacksam över just idag.

Källor:
Forbes.com
Psychologytoday.com
Today.com

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>