Tänder du på maratonlöpare? Skyll på evolutionen!

Långdistanslöpning må vara trendigt på 2000-talet – men det är ingenting emot vad det var på tiden vi vandrade savannen i jakt på byte. Forskare tror nu att detta faktum kan förklara varför män som är duktiga på att springa långt också uppvisar större potential för reproduktion. Det är alltså inte konstigt om fertila kvinnor är ute efter maratonmän.

marathon

Forskare har hos män hittat en tydlig koppling mellan att ha utsatts för höga halter av könshormonet testosteron som foster, och en god förmåga till uthållighetsträning, såsom långdistanslöpning. Testosteron är sedan tidigare kopplat till flera evolutionära fördelar hos det manliga släktet; sexdrift, spermieantal och rumslig medvetenhet, till exempel. Tillsammans med uthållighet formar dessa egenskaper en av de bästa och mest effektiva jägarna, en personlighet som var livsavgörande på tiden då människan var tvungen att fånga sin egen mat.

De kvinnor som kunde välja partner att skaffa barn med, valde troligtvis gärna denna typ av uthålliga jakt-män, eftersom de skulle vara bättre på att försörja familjen. Visste man att männen kunde springa långt och länge – tja, då kunde man utgå från att han skulle bli en bra pappa, utifrån den tidens viktiga mått mätt.

Korrelationen mellan manligt formade gener och uthållighet kunde även ses hos kvinnor (som därmed också var bättre maratonlöpare om de fått mer testosteron i fosterstadiet), men inte i lika hög utsträckning. Det är alltså något mindre troligt att män skulle välja en maratonlöperska för att föra släkten vidare.

Forskarna påpekar dock att könshormoner i fosterlivet givetvis inte kan tävla med träning och muskelstyrka, och därmed att fler än de med fördelaktiga gener kan ge sig ut i löparspåret. Vi kan väl kanske utgå ifrån att även fler än de som springer maraton kan anses som potentiellt goda föräldrar…?

Källa: University of Cambridge

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>