Tänk om Ditt Nya Liv redan börjat

Framtiden. Den där magiska platsen där du är lycklig, stark, värdefull och sund. Där du förvandlats till Ditt Framtida Jag – den bättre varianten av dig själv. En som inte faller in gamla vanor, som är lite starkare, lite duktigare. När jag fått det där jobbet. När jag träffat en partner. När jag gått ner 10 kilo. När jag köpt den där väskan. DÅ kommer det att vara annorlunda – då kommer jag att vara annorlunda. Det låter banalt, men många av oss resonerar – ofta omedvetet – såhär. Och många är vi som försökt börja vårt nya liv med att förändra precis allt på en gång.

nyaliv

Stod du också i för tunna kläder under en exploderande himmel på nyårsafton och förde en inre monolog om Ditt Nya Jag, den där personen du skulle bli under 2013? Eller vaknade du i söndags morse och lovade dyrt och heligt att börja det nya, sunda livet på måndag? Hur har det gått med dina löften? Om det gått dåligt betyder det inte att just du är lat eller misslyckad, bara att du är högst mänsklig.

Att så många av oss inte klarar av att börja ett ”nytt liv” från och med måndag är inte det minsta konstigt. Vår kropp och vår hjärna älskar vanor, rutin och repris. Vi är beroende av upprepningar och återkommande beteenden, de får oss att känna lugn och de aktiverar vårt belöningssystem. När du försöker ändra allting på samma gång blir förändringen och pressen på dig själv alldeles för stor och så fort du känner stress eller försätts i en situation du inte kunnat förutse, återfaller kroppen och hjärnan snabbt till de trygga, hemtama vanorna igen. Och så sitter du där, och har misslyckats med dina föresatser igen. Det är så lätt att då dra slutsatsen att du är misslyckad. Och att kanske bli självdestruktiv och än mer elak mot dig själv, som för att bevisa för sig själv att du är precis så lat, svag och misslyckad som du föreställer dig just nu.

Du är inte antingen hälsosam eller ohälsosam. Du är inte bara summan av alla dina val, du är också vart och en av dem. Du lyckades ge dig ut på promenad i morse. Du åt upp all glass igen. Hälsa är inte en fråga om antingen eller, svart eller vitt. Det finns gråskalor, och massor utav dem.

Tänk om du istället skulle utgå ifrån att du redan är lika mycket värd som det där framtidsjaget? Då har du ju faktiskt inte bråttom att förvandlas (om du ens behöver förvandlas alls?). Du kan istället lägga dig till med nya vanor helt enkelt för att du förtjänar att må så bra du bara kan. Och börja med en enda, liten förändring. Ät frukost i alla fall en dag i veckan. Gå av en station tidigare varannan dag. Ta om av maten om du vill, även om ingen annan gör det. Träna varje söndag. Låt disk och tvätt vara i kväll. Och ändra ingenting annat, ännu.

Det kan vara svårt att inte ”ta i” , de flesta av oss vill gärna se och känna skillnad snabbt. Men du behöver inte vänta, du kan låtsas: låtsas att du redan idag har nått precis alla dina mål, att du är den där personen du vill bli. Hur skulle du behandla dig själv? Vad skulle du göra? Vad skulle du låta bli? Vilken – liten- förändring skulle du göra redan idag?

Källa: SvD

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>